"Транспорт отвъд вечността" - история за приятелството и войната

3675
"Транспорт отвъд вечността" - история за приятелството и войната
Снимка: Издателство "Персей"

„Когато имаш възможност да избереш от два пътя, поеми по по-тежкия”. Житейската максима, изречена от чешкия писател, описва най-точно романа му „Транспорт отвъд вечността” (издание на „Персей“, превод Красимир Проданов). Високо оценената от критиката и читателите в Чехия книга разказва спираща дъха история за група приятели, които войната заварва с техните момчешки мечти и проблеми. Хонза усеща бича на новодошлото зло най-бързо – баща му е арестуван от Гестапо. Скоро обаче Петър и Якуб получават забрана да посещават училище, а на реверите им се появяват… жълти звезди. Следват изпълнени с много премеждия дни, в които приятелите въпреки всичко остават заедно.

„Транспорт отвъд вечността” се наема с трудната задача да разкаже красиво и съдържателно житейската трагедия на цяло едно поколение. Огромният ѝ плюс е, че децата научават най-важното за онзи невероятно тежък период през очите на свои връстници. Авторът показва устройството на едно от най-известните гета в Централна Европа – чешкия Терезин. Разказва ни за ужасяващите транспортни влакове, откарали хиляди души в концлагерите. Придружава героите си и до камерите на смъртта в Аушвиц.

Книгата обаче на първо място е чудесна история, посветена на приятелството и на неподозираната сила, която може да прояви дори един непълнолетен. Без да морализаторства, Франтишек Тихи ни запознава с герои човечни и обикновени, преследващи мечтите си дори когато на хоризонта е останало само едно – смъртта. В резултат, съвсем логично, „Транспорт отвъд вечността” печели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера”.

Най-добрата чешка детска книга за 2020 г. излезе на български

С „Какво разказваше горилата” Маркета Пилатова учи децата да се вслушват в различните от тях  „Какво разказваше...

Историята е още по-невероятна поради един простичък факт – голяма част от героите на романа са действително съществували юноши; надарени и талантливи, те оставят след себе си дневници, рисунки, стихотворения, дори романи… Писателят изследва творчеството им и го вплита в „Транспорт отвъд вечността”, като така се ражда четиво, което съчетава нуждата да познаваме историята с възможността всяко дете да се вдъхнови самото то да е творец!

Допълнителен плюс е самият професионален път на Франтишек Тихи – създател на собствена учебна система, той я прилага в своето училище, което е лицензирано от Министерството на образованието в Чешката република. Пражката Природни школа стои зад много проекти за опазване на миналото, като децата са поощрявани да общуват с природата, да развиват талантите си и да създават пълноценни отношения със своите връстници, пък и всички останали.

Всичко това превръща „Транспорт отвъд вечността” в необикновено изживяване – книга, от която всеки подрастващ може да научи най-важното за живота… Да цени приятелството и човечността, също честността, да мечтае. И героите на Франтишек Тихи са пример за това. А затваряйки последната страница на романа, усещането е едно – за сърце преливащо, което щастието и тъгата от прочетеното са направили още по-богато.

Историите притежават вълшебна сила – това пък го казва самият автор на „Транспорт отвъд вечността”. „Вярвам, че и със създаването на този сюжет нещо се е променило в животите на всички ни – продължава Франтишек Тихи, - че ние, живите, поне по този път през бездната на времето сме могли да изплатим нещо от дълга на онези, които ни чакат на другия бряг.”

Още мнения за „Транспорт отвъд вечността” – този път от чешките ѝ читатели

"Изцелителят" дълбае в човешката душа

Един от най-големите фламандски писатели – Кун Петерс, пристига за участие във фестивала „Пловдив чете“ на 1 октомври...

Карол: „Взех я за по-малкия ми брат – прекрасно написана през очите на юноша книга. Чудесно е обрисувана Втората световна война – с присъстващия във всичко страх, с моралната дилема, която стои пред всеки. Но младият читател има възможност да възприеме всичко това по своя собствен начин.” 

Ивана: „Винаги е много трудно да четеш с децата си книга, посветена на толкова сериозна тема. Но тук не става въпрос само за войната… Това е история, посветена на приятелството, което е здраво и помага да се преодолеят неблагополучията. Читателите на книгата са деца на възрастта на главните герои. Затова и много добре ще усетят чувства като тъга, страх, но и щастие, които се пораждат, когато си с приятели. Книгата много ми хареса, защото показва на днешните деца кое на този свят си заслужава истински!”

Йолина: „Хубава книга! Оценявам как реалността и фикцията са се преплели в замисъла на автора. Още по-хубаво е, че той обяснява истинските събития на края на книгата. Мисля, че децата трябва да я прочетат!”

Мненията на читатели са от databazeknih.cz

Вижте ЦИТАТИ ОТ КНИГАТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги