Започва четвъртият Софийски международен литературен фестивал

651
Започва четвъртият Софийски международен литературен фестивал

Между 13 и 18 декември 2016 ще се проведе Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал. Над 60 чуждестранни и български автори ще са част от програмата на най-голямото литературно събитие.

Тазгодишният фокус ще бъде съсредоточен върху темите: миграция, идентичност, граници и принадлежност.

Основната сцена на фестивала отново ще е на Мраморно фоайе в НДК.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 13 декември от 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото“. Специален акцент ще бъде разговорът с едни от най-значимите български поети:  Александър Шурбанов, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Иван Цанев, Калин Донков.

По-рано през деня същинското начало на фестивала ще бъде поставено от забележителните писатели Теофано Калояни (Гърция), Деян Енев, Здравка Евтимова и поетът Йосип Ости.

14 декември ще е посветен изцяло на участието на турската писателка и журналистка Нермин Йълдъръм и българските писатели Иван Димитров, Мартин Костов, Стефан Стефанов, Васил Георгиев и Момчил Николов.

„Актьори срещу поети“ гостуват на Литературния фестивал същата вечер от 20:30 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Четирима актьори (Неда Спасова, Надя Керанова, Веселин Петров, Станислав Кертиков) и точно толкова поети (Людмила Миндова, Стефан Икога, Никола Петров, Стефан Иванов) ще подготвят ударна стихотворна доза специално за Издание №4. Водещ е Лилия Гелева, а входът е свободен.

Един от най-интензивните дни на фестивала е 15 декември. Тогава ще е времето за среща с българските поетеси Аксиния Михайлова и Златна Костова, турската писателка и единствен криминален автор в програмата Есмахан Айкол, световноизвестната писателка Дубравка Угрешич и Адам Загаевски – един от най-значимите съвременни поети,

Отново на 15 декември от 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ Андриана Спасова, Анна Лазарова, Боряна Нейкова, Васил Панайотов, Георги Бърдаров, Георги Гаврилов, Соня Тодорова ще представят откъси от дебютните си книги. Към тях ще се присъединят Петър Чухов, Елена Пенева, Иван С. Вълев и Гриша Маникатов от литературната рок група LaText.

Разговорите с британския романист и философ Уил Бъкингам, с българските писатели и драматурзи Георги Тенев и Елена Алексиева и с определения от Гардиън за един от най-добрите автори на художествена литература на арабски език – Хасан Бласим ни очакват на 16 декември.

Предпоследният ден на фестивала (17 декември) е запазеното време за българските поети и писатели  Калоян Праматаров, Камелия Спасова, Радослав Чичев, Димитър Кенаров, Николай Грозни, Марин Бодаков, Надежда Радулова и Силвия Чолева. Финалният разговор от този ден ще е с автора на книги превеждани на над 20 езика –  Илия Троянов.

Италианският художник и автор на графични романи Джипи и поетите  

Боряна Кацарска, Цочо Бояджиев, Азиз Таш, Манол Глишев, Владислав Христов, Ивайло Добрев и Красимир Вардиев са участниците в последния ден от четвъртото издание на Литературния фестивал (18 декември).

Дискусии

Както всяка година дискусионните панели, част от основната програма на Фестивала, са изцяло свързани с неговата тема и основен фокус.

16 декември | 16:00 ч

 „Домът на литературата“ с модератор: Митко Новков и с участието на Ани Бурова и Людмила Миндова

Разговорът по повод книгата с есета на Людмила Миндова „Другата Итака. За дома на литературата“ ще е посветен на литературата от бившето югославско пространство, въображаемата география и литературното гражданство, пресечните точки между етика и естетика и отношенията между литературата, света и читателите.

17 декември | 13:30 ч.

„Другият: идентичност, граници, персонаж“ с модератор: Катя Атанасова и с участието на Надежда Розова и Димитър Коцев – Шошо

До колко може да говорим за идентичност в границите на един текст? “Удивително е да се проследи как една елементарна идея отеква в съзнанието на всеки пишещ, как „образът“ на самата проза се видоизменя според „другите“, с които тези истории са привидно населени“ – Зейди Смит

17 декември | 18:00 ч.

Михаил Вешим, Румен Белчев и Чавдар Николов питат: „Дали плоският хумор не е по-опасен от плоския данък“.

 18 декември | 11:30 ч.

„Срещата с другия във фантастичната литература“ с модератор Александър Попов и с участието на Владимир Полеганов и Миглена Николчина

Научна фантастика, фентъзи, хорър, странна литература – жанровете, в които удоволствието от четенето идва от досега с новото, невъзможното, необичайното, неслучилото се. Дискусията ще е структурирана върху идеята за писателя (а и за читателя) на фантастика като строител на нови светове.

Детската програма

Традиционно, дните на Литературния фестивал започват със събития, свързани с детските книги. В шестте дни на фестивала децата от различни възрасти ще имат възможността да се срещнат със забележителни писатели и да участват в най-разнообразни и интересни работилници.

Ася Колева и Деница Илчева с „Дъж и кап“ – четене, разговор за приятелството и работилничка за изработване на хартиена декорация „Цветен дъжд“;

Мила Попнеделева – Генова и нейната детска керамична работилничка за изработване на дакели от глина;

Детската работилница „Тигри в блока“ е по книгата на Зорница Христова „Блок № 4“;

Разговор с писателката Юлия Спиридонов-Юлка, номинирана за „Астрид Линдгрен“ 2016 г. – най-престижната награда за детска литература в света;

Детска работилница за пространствена картичка с художничката на книги Капка Кънева;

Разговор с писателката Божана Апостолова;

Среща с единствената чуждестранна детска писателка в програмата на фестивала – Айтюл Акал;

Двете работилници на Музейко:  Български коледни песни и „Елхата" или как да си направим коледни играчки. 

Изложби и акции

Преходен вестник на художника Красимир Терзиев събира фотографии от времето на прехода, но не с публични личности, а само и единствено с хора, чиито имена не знаем. Снимките са взети от българския печат от последните 27 години, но текстовете са премахнати. Зрителите/читателите са приканени да запълнят съдържанието, за да направят медията по един или друг начин своя, а чрез нея и периода от най-новата ни история, преживян от много от нас.

Акцията може да бъде посетена от 10:00 до 20:00 часа между 13 и 18 декември, Мраморно фоайе, НДК

Х. К. Сомоса: Докато не ни се случи нещо изключително ние нямаме представа каква жестокост носим в себе си

Роден в кубинската столица, Хосе Карлос Сомоса е точно толкова непредсказуем и екстравагантен като творец, колкото предполага биография...

Илюстрации на детски книги от турския художник Феридун Орал ​

Феридун Орал е турски художник и автор на детски книги. Той е сред най-големите имена в илюстрацията в световната литература. Неколкократно негови произведения са обявявани за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература в Базел. През 2012 г. Феридун Орал бе номиниран за най-престижната награда в света на детско-юношеската литература - медала „Х. Кр. Андерсен“.

Изложбата може да бъде посетена от 10:00 до 20:00 часа между 13 и 18 декември, Мраморно фоайе, НДК

ЧитАлнЯта @Софийски международен литературен фестивал

Любимото място в Градската градина на София гостува на четвъртото издание на Фестивала. През шестте дни всеки ще има възможност да получи читателска карта и фотография с новата си книга или просто да почете в уютна обстановка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com