Знаменитият Дан Симънс написа шедьовър, вдъхновен от мистериозно изчезналата полярна мисия на сър Джон Франклин

35594
Знаменитият Дан Симънс написа шедьовър, вдъхновен от мистериозно изчезналата полярна мисия на сър Джон Франклин
Снимка: Изток-Запад

Авторът на паметните бестселъри „Хиперион” и „Олимп” се завръща на българския книжен пазар с грандиозния „Ужас“ (ИК „Изток-Запад”), в който Дан Симънс ни предлага разтърсваща и мащабна история, обречена на безсмъртие.

В ядрото на романа „Ужас” е залегнала една от най-мистериозните и пленяващи фантазията морски експедиции – безследно изчезналата полярна мисия на сър Джон Франклин от 1845-1847 г., довела до едно от най-амбициозните издирвания в човешката история. Търсенето на Франклин и групата му продължава десетилетия наред, а отзвукът от трагедията отеква из редица произведения на изкуството. Освен че извършва огромна проучвателна дейност и успява да предаде изключително реалистично битката за оцеляване на своите герои, знаменитият писател Дан Симънс не само се вдъхновява от съдбата на тези злощастни изследователи, но и отива по-далеч, съумявайки да предложи своя (особено провокативна и страховита) версия на случилото се. За да направи това, Симънс ни въвежда в загадъчния свят и в поетичния фолклор на инуитите...

Ужас” е творба, която трудно може да се определи еднозначно, особено от жанрова гледна точка – из страниците се усеща атмосферата на големите морски романи на Джоузеф Конрад, а и тази на „северните” класики на Джек Лондон. В книгата обаче се преплитат също криптоистория, митология, хорър, дори историко-приключенски елементи, а неин преводач е Васил Велчев, работил досега по текстове на Робърт Хайнлайн, Дмитрий Глуховски, Филип К. Дик, Сергей Лукяненко, Анджей Сапковски и други значими жанрови автори. Според Велчев Симънс е създал „преди всичко роман за човека, поставен на границата на оцеляването. За това как неимоверно тежката, отчаяна и безмилостно натуралистично описана битка със силите на природата кара едни да се пречистят и да измъкнат на повърхността най-доброто от себе си, а оставя други да бъдат победени от демоните си.” По този начин авторът синтезира неочаквано добра сплав между фантастичното и реализма, а свръхестествената заплаха може да се разглежда и като ярка метафора, в която е въплътен суровия арктически свят, който героите дръзват да щурмуват – без да са готови нито физически, нито морално за своето опълчване срещу природата.

Чудовищният талант на Симънс, неговата нестихваща писателска страст и внушителната му ерудираност изплитат чрез „Ужас” неустоима комбинация от исторически факти и смела фантазия сред безкрайните ледове на една от най-негостоприемните за човека територии на планетата. Всичко това превръща „Ужас” не само в непреходно, но и в абсолютно незабравимо литературно изживяване.


Градска готика

В пещерата имаше мебели. Голяма част бяха стари и в твърде ужасно състояние. До едната стена, ръб до ръб, бяха подредени четири метални...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги