137 са идентифицираните жертви на трудова експлоатация през 2012 г.

12147
137 са идентифицираните жертви на трудова експлоатация през 2012 г.

137 са идентифицираните жертви на трудова експлоатация през 2012 г. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция по представянето на кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, съобщи агенция „Фокус”.

Идентифицираните жертви са 113 мъже и 24 жени, каза Цветанов. През 2011 г. идентифицираните жертви са 91. Има увеличение на идентифицираните жертви благодарение на информираността на обществото. Жертвите се обръщат за съдействие към Националната комисия за борба с трафика на хора. Дава се сериозен акцент на създадените местни комисии. За последните месеци е открита такава комисия в Благоевград, има в Пловдив. Това са стъпки, които могат да бъдат реализирани в много общини в България.

Малките ромчета мечтаят да станат сводници

Малките деца в циганските махали на Варна масово мечтаят да станат сводници. Това разкри Ирина Антонова – медиатор от сдружение &...

Основното послание в кампанията е нулева толерантност към трафика на хора. Колкото повече информация има за българските студенти и за българите, които желаят да приемат предложения за работа в чужбина, е добре, за да бъдат информирани, за да бъдат наемани на работа чрез лицензирани посредници и да не стават жертви на хора.

През 2012 г. в Гърция са осъдени 17 трафиканти, пет от тях на български жени. Само преди дни е имало случай на младо момиче, което е получило предложение за работа в чужбина. Тя е работила като консултант. Трафикантът се е представил за клиент, знаел е много неща за нея. Предложил й е работа, казал й е да не казва на никого за предложението за работа. Тя е била запозната с трафика на хора и се е свързала с неправителствената организация А-21 и е сигнализирала. Тя е имала късмета, че е била информирана. Млада жена – Милена, която живеела с майка си, и била принудена да отиде да работи в Гърция. Там била принудена да работи като проститутка.

Друга жена приела работа от приятел - да бере маслини в Гърция. Заведена е в апартамент, където е била принудена да работи като проститутка от сутрин до вечер. Била е спасена при полицейска операция. И двете жени са върнати в България. Неправителствената организация се включва активно в кампанията.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com