Акад. Стефан Воденичаров ще бъде новият министър на образованието

22389

Новият министър на образованието ще бъде председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, съобщи за БГНЕС Ралица Тоширова от пресцентъра на Министерския съвет.

Председателят на БАН ще си вземе неплатен отпуск от БАН и ще заеме поста на министър на образованието. Ралица Тоширова уточни, че Милена Дамянова остава зам.-министър на образованието, младежта и науката, каквато е и досега.

Тази сутрин медиите бяха подведени на няколко пъти относно името на новия министър. За по-малко от час в МС се разпространяваха различни имена за ръководния пост в Министерството на образованието.

Акад. Стефан Борисов Воденичаров е роден на 01.09.1944 год. в гр. София. През 1968 год. завършва Техническия университет, със специалност "машинен инженер". През 1974 год. получава степен "Доктор", през 1989 год. става "Доцент", а през 1991 год. – "Професор". Титлата "Доктор на техническите науки" получава през 1998 год. От 2004 год. е "Член-кореспондент", а през 2012 год. е избран за "Академик". Преди избирането му за председател на БАН акад. Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) – БАН.

Областите на научен интерес на акад. Воденичаров са: Механика на разрушаване на твърдото тяло; Материалознание и технология на машиностроителните материали; Методи за контролиране и изпитване на материали, изделия и апаратура

Акад. Стефан Воденичаров е ръководител на 207 проекта и договори по програми на Европейския съюз, НАТО и Международната агенция за атомна енергетика, както и на договори с български правителствени и стопански организации (МО, МВР, МОН, АЯР, АЕЦ "Козлодуй"). В неговата експертна дейност се включват участията му в национални и международни органи. Съвет за образование и наука към Президента на Република България; Комисия за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране; Квалификационния център на АЕЦ "Козлодуй"; Междуведомствен съвет по въпросите на военно-промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерски съвет; Оценител на ІІІ и ІV Рамкови програми на ЕС; Експерт на Международната агенция за атомна енергия; Представител на България в дейността на NATO.

Акад. Воденичаров е носител на почетен знак "Марин Дринов" за значителни заслуги към БАН. Записан е в "Златната книга на изобретателите" на Патентното ведомство. Носител е на званието "Доктор Хонорис Кауза" на Техническия университет във Варна. Награден е с "Почетна значка" за заслуги, като изобретател, на Министерството на икономиката и с Плакет от министъра на отбраната за заслуги. Носител е на Голямата награда на Българската стопанска камара за създаването на серия високотехнологични продукти, обезпечаващи националната сигурност.

Академик Стефан Воденичаров е член на ASM – American Society of Metallurgy; AIAA – American Institute of Aeronautics and Astronautics; ASTM – American Society for Testing of Materials; ASD – Aerospace and Defence Industries Association of Europe.

Изборът на нов председател на БАН се наложи във връзка с преждевременната кончина на акад. Стефан Додунеков. Той беше избран за председател от Общото събрание на БАН в началото на лятото и ръководи Академията по-малко от 3 месеца в изключително тежък икономически период за нея.

Докато в предишния избор 3-ма учени участваха в конкурсната надпревара, сега номинацията на директора на института по металознание акад. Стефан Воденичаров бе единствената за този пост. Кандидатурата му се предложи от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

Научната дейност на акад. Воденичаров е в областта на механиката, атомни реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпаси. Той е автор на над 70 патента и повече от 160 публикации. Ръководител е на 21 научни разработки в областта на отбраната и ядрената енергетика. Вписан е в Златната книга на българските изобретатели за 2006 година.

Редактор: Е. Гигова

Скандално: Бръснарница е получила пари за научна дейност

След като бяха отпуснати 2 млн. лева за „Пайнер” за „развитие на културата”, сега става ясно, че в България уда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com