Андреева: Младите лекари ще могат да учат, докато работят в общински болници

15895
Андреева: Младите лекари ще могат да учат, докато работят в общински болници

Младите лекари да могат да учат, докато работят в общинските болници. Тази промяна обмислят в здравното министерство. Идеята е да започнат работа на трудов договор и директно с това да специализират, заяви здравният министър д-р Таня Андреева, цитирана от Крос.

Целта на промяната е да се помогне финансово на младите хора да придобият специалност, както и на общинските клиники да си намерят лекари. В момента в тези болници има недостиг на медици. Младите лекари без специалност пък трудно си намират работа на трудов договор.

Андреева обеща болница на Девин

Най-късно до края на есента Девин ще има болница. Това каза при посещението си града министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. ...

В момента обаче те нямат право да работят в общинска клиника, докато специализират. С промените ще е възможно едновременно да учат и да работят, а общинските болници да имат лекари. Те ще карат обучителни модули успоредно в по-големите болници - например шест месеца в общинската, шест месеца в областната, обясни д-р Андреева.

Освен това в министерството обмислят за специализантите, които работят в общински болници, да няма приемен изпит, нито такса за обучение. След като вземат специалност, лекарите там могат поне две или три години да останат да работят срещу инвестираните средства в тяхното обучение. В министерството обмислят и дали е удачно да въведат правото на специализация без входящ изпит за всички лекари.

По принцип това е така в много държави, но не и у нас. Също така в здравното ведомство ще въведат по-гъвкави условия за специализиращите в Спешна помощ. Важно е да бъде спазен хорариумът от часове, но част от обучението може да става дистанционно, каза д-р Андреева. Конкретните промени ще са готови следващия месец и ще се качат на сайта на министерството за обсъждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com