Антиправителственият поход София – Евксиноград премина през Бургас

9678
Антиправителственият поход София – Евксиноград премина през Бургас

Националният антиправителствен поход София – Евксиноград премина през Бургас, съобщи "Фокус".

Походът тръгна от жълтите павета на площад „Независимост”, където започнаха протестите в София. Инициатор е Любен Иванов, асистент в Стопанския факултет на Софийския университет, катедра „Икономика”. Той самият е активен на протестите в столицата, но решава, че се получава ефектът на ехо-стаята. „София е само част от България”, обясни Иванов. Досега протестният поход е преминал през Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол, Карнобат и Айтос. Днес е в Бургас, а утре в 07:00 часа ще поеме към Слънчев бряг, като крайната цел е Варна. Иванов бе категоричен, че в Бургас е приет добре. Един от местните протестиращи го е приютил, изпрал е дрехите си и е взел душ. Младият мъж обясни, че навсякъде получават съвети и мнения, но остават само с тях. „Само с недоволство, домашни бунтове и оплаквания в кръчмата няма да променим нещата. Демокрацията е постоянен процес. Тя не се получава наготово. За нея трябва да се борят и то всички. Не може само единици да доведат до истинска демокрация”, категоричен бе Иванов.

#ДАНСwithme №61 - "Оставка, избори, лустрация!"

Протестното шествие достигна сградата на парламента с викове „хей” и „оставка”. Броят на недоволните граждани...

Младият мъж разказа, че от столицата са тръгнали четирима души. С тях е потеглила художничка, която дълги години живее в Австралия – казва се Румяна Кирова, както и началният учител Георги Маринов, опериран преди година от рак, от Хасково, който измина разстоянието пеша от града до столицата в знак на протест срещу правителството. Идеята за този поход идва именно от неговата история. В началото с протестиращите е имало и студентка по медицина, която впоследствие се е отказала от похода. След това по пътя се присъединяват и други хора като художник-плакетист от Пазарджик, който работи в момента като бояджия, има и бивш куклен майстор от театъра в Ямбол. Плакатът, с който пристигнали в Бургас, протестиращите получават като подарък в Пловдив. Иванов обяснява, че се движат по главните пътища и не остават незабелязани. „Най-важните неща не се получават наготово. Ако някой иска добро управление, трябва да се потруди за него”, категоричен бе той. В момента в Бургас има ядро от петима души, с тях е и велосипедист от Ихтиман. Средната възраст на похода е над 45 години. В момента извървените километра са над 400, може би 450 и то за 10 дни. В събота смятат да пристигнат във Варна и в неделя потеглят за Евксиноград. Иванов иска максимално бързо предсрочни избори. Колоездачът в групата пък изобщо не иска да има избори. След крайната си цел – Евксиноград, протестиращите ще се приберат по домовете си, но не пеша.

Протестът в Бургас мина по обичайния си маршрут – по централната улица „Богориди” до Морската градина. Включиха се около 30 души. Развяти бяха знамена, чуха се възгласите „Оставка” и „Орешарски върви си, боклуците вземи си”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com