България на път да внася лекари, студентите по медицина искат в чужбина

22632
България на път да внася лекари, студентите по медицина искат в чужбина

В България 9 от 10 студенти по медицина са готови да напуснат страната. Може да се наложи да внасяме лекари от чужбина, предупреди председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер, цитиран от Дарик. 

За да остават младите лекари в страната, според Джафер са нужни реални промени в здравната система. 

Може да осъдят България на неустойка за прекратен договор за апаратура в болница

Има опасност държавата да бъде осъдена да плаща неустойка от 4 млн. евро за прекратен неизгоден договор за апаратура в болница „С...

„Оказва се, че най-конвертируемият български продукт за износ към настоящия момент е българското медицинско образование. Казвам го от една страна с гордост, че имаме преподаватели, които могат да сътворят такъв продукт, но и с огромна тъга, защото 9 от 10 млади хора, студенти по медицина, са готови да напуснат България и да работят за други хора, за други народи, за други пациенти, срещу други суми - десетократно, най-често, по-високи, отколкото от това, което ще получават в България", добави Джафер. 

По думите й лекарите напускат не само заради доброто финансово заплащане, а и заради отношението към тях в другите страни: „Сатанизирането на образа на българския лекар е нещо, което има дългосрочен ефект. То ще нанесе непоправими щети на българското общество, защото в един момент ще се окаже, че ние ще трябва да внасяме медицински специалисти от други страни, примерно Пакистан, Филипините, където е по-ниско заплащането". 

Не само средствата са проблем, а тяхното ефективно използване, подчерта председателят на здравната комисия: „Искам 15% от БВП, защо не 17%, колкото отделят САЩ за здравеопазване от техния БВП. Виси един друг въпрос - след като има все пак някакви средства в рамките на тези бюджети за здравеопазване, как се харчат тези пари. Тук стигаме до ефективността от използването на средствата. С печал можем да обобщим, че засега принципът е: парите са малко, за сметка на това се харчат неефективно и недобре. Ако ние сме позволили да се отнемат близо 2 млрд. от парите за здраве, от здравните вноски на всички, останали малко на брой редовни платци в тази държава за здраве, трябва да кажем защо искаме повече пари". 

Депутати са предложили здравната комисия да обсъди ситуацията след конкурса за директорското място в Специализираната болница по онкология в София, съобщи още д-р Нигяр Джафер. Тя обясни, че комисията ще опита да бъде коректив и да изслуша всички страни по темата, но решението не е в ръцете на парламента.

Български лекари масово емигрират във Франция

По-високите заплати във Франция привличат все повече родните медици, пише в. „Преса”, цитиран от БГНЕС. Оказва се, че френс...

Конкурсът в онкологичната болница е спечелен от анестезиолога д-р Валентин Ангелов - изпълнителен директор и член на управителния съвет на Здравноосигурително дружество ДЗИ. Досегашният директор на болницата доц. Здравка Валерианова е класирана на последното четвърто място в конкурса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com