Д-р Пл. Ванев: Напрежението е голямо и хората изтрещяват

23213
Д-р Пл. Ванев: Напрежението е голямо и хората изтрещяват

"В последно време психичното напрежение в страната е изключително високо и хората изтрещяват." Това заяви пред Информационна агенция КРОСС д-р Пламен Ванев, клиничен психолог към болница "Пирогов", в коментар на кървавия инцидент в столицата, който завърши с пет трупа.

По думите му случката в „Гоце Делчев” е още един щрих, че психичното здраве в тази страна не е добро. Лошото е, че подобни неща се случват по целия свят. Виждате, че същото става и при много развити страни като Германия, Норвегия, САЩ.

Не знам какво да се предприеме, за съжаление, защото  здраво място на тази планета като че ли не остана, добави Ванев.

Според него голям проблем е, че в последно време в областта на суицидопревенцията, т.е самоубийственото поведение, не е дадена нито една снимка. "По-рано имаше една хубава програма, работеше се по нея. В момента нещата са в абсолютен застой в тази посока", посочи Ванев.

По-рано днес д-р Цветислава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” заяви пред БНР, че липсата на тотална грижа за пациентите с психични проблеми води до случай като този с петорното убийство в София. Според нея тази грижа не трябва да се оставя на семействата, тъй като те не могат да се справят сами.

„Психично болните се лекуват с медикаменти на световно ниво и медикаментозната част от грижите наистина е осигурена и тя е напълно достъпна, защото е безплатна по линия на касата. Но останалата част от грижите на практика липсва. Те през деня са абсолютно свободни да правят каквото искат, те не са обхванати в програми за социална грижа, не са обхванати в дневни центрове.

Липсата на тотална грижа за пациентите с психични проблеми води до подобни случаи

Липсата на тотална грижа за пациентите с психични проблеми води до случай като този с петорното убийство в София. Това  заяви пред...

Поради липсата на тази грижа, която е изключително важна, но за съжаление у нас няма разбирането за това колко е важна, ние смятаме, че като сме осигурили висококачествените медикаменти нещата са овладени, се стига до такива тежки инциденти, коментира Гълъбова.

Тя подчерта, че досега реформата в психиатричната помощ е останала само на хартия, а провеждането й ще отнеме между пет и десет години.

Тази сутрин страната бе разтърсена от зловещата новина за убийството на петчленно семейство в столицата. Една от версиите до момента е, че извършителят на престъплението е един от синовете, който имал психичен проблеми и излизал навън само с придружител.

"В едно от помещенията са били открити майката и малкия син. Предполага се, че бащата сам се е прострелял", това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Междувременно стана ясно, че големият син – 27-годишният е бил настаняван в психиатрично заведение. Проверката продължава и по други лечебни заведения, добавя агенция "Фокус".

Редактор: Е. Гигова

Полицаят, убил приятелката си в Ловеч, отива в психиатрия

33-годишният полицай Иво Маринов от Ловеч, който уби млада жена пред дискотека миналата година, ще бъде настанен в психиатричното отдел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com