Дянков: Брюксел е виновен, че нямаше добавки за Коледа за пенсионерите

15984
Дянков: Брюксел е виновен, че нямаше добавки за Коледа за пенсионерите

Европейският съюз е виновен, че пенсионерите в България не получиха коледни добавки. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

Според него последният транш от ЕС по европейските програми за 2012 година - над 300 млн. евро, буквално е бил преведен в последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед. Затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013-та година, бяха точните думи на Дянков пред БНТ, предаде БГНЕС.

Дянков каза още, че "последният месец на 2012-та година се е оказал благоприятен за хазната, заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв." В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета. Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева, обясни той.

Знаете, че от 1-ви януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите, подчерта Дянков, но веднага направи уточнението: разбира се, в определени области.

Фискалният резерв, с който започваме 2013-та, е около 7 млрд. лв. Затова на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране.

Редактор: Ивайло Петров

Със сигурност няма да има коледни добавки за пенсионерите

Няма да има коледни добавки за пенсионерите. Причината - бюджетът и през ноември е на червено, показват данните на Министерството на фи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com