Доматите полетяха и срещу Игнатов (видео)

18109
Доматите полетяха и срещу Игнатов (видео)

Около 200 учени скандират "Мафия" и "Оставка" пред един от входовете на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Някои от тях носят гнили домати, други пък носят изцапано бельо, а над него пише: "Бельото като дискурс". Учените носят и плакати "Оставка за Игнатов и Гюров", на друг пише "Оставка за Гюров", предаде БГНЕС.

Няма да реши проблема оставката на Игнатов, а като се смени цялото ръководство и започне да се гледа на нещата, свързани с наука сериозно. Проблемът ще се реши, когато парите отиват по предназначение за проекти, които да развиват наука, каза един от протестиращите, който носеше плакат с искане за оставката на Игнатов.

Петър Иванов от Факултета по физика, който носеше гнили домати, заяви, че ще ги хвърли и после сам ще си ги събере. Той сподели, че е стигнал дотук, защото според него в тази държава единственият начин да се чуе нечие мнение е с протести. Нарече управляващите в науката наглеци. Иванов добави, че неговият факултет произвежда 10% от науката в България, а на последната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания" няма нито един спечелен проект. Той каза, че проблемът е много отдавна, но "последната конкурсна сесия е тотално крадене". "Най-слабите учени, които са в тази държава, те са на върха. Аз това не мога да го разбера. Младите се потискат, а тези, които са псевдоучените, те казват какво е наука в България. Аз се боря срещу това", заяви физикът. В момента младите учени се срещат с образователния министър Сергей Игнатов.

Протестът на учените е срещу "манипулациите на Игнатов и нарушенията във Фонд "Научни изследвания". Организаторите обещават, че "протестът срещу триумвирата Игнатов-Гюров-Петров няма да е мълчалив или мирен".

До скандала в научните среди се стигна, след като Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата.

 

Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ. Учените продължават да настояват и за преразглеждане на резултатите от последната сесия на ФНИ и въобще за реорганизация на работата на фонда.

Игнатов защити работата на Фонда за научни изследвания

Няма основание да се иска анулиране на конкурса за Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), каза просветният министър Сергей Игнатов. Според н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com