ЕП: Кога ще затворите договорените блокове в АЕЦ "Козлодуй" и колко ще струва?

14249
ЕП: Кога ще затворите договорените блокове в АЕЦ "Козлодуй" и колко ще струва?

Неизпълнение на задължения в срок, липса на контрол и надзор, липса на координация, прекомерно неразумно харчене на средства – всичко тези дефекти бяха изброени в доклад на Европейския парламент относно извеждането от експлоатация на ядрените централи и блокове в България, Литва и Словакия. Затова ЕП поиска детайлен план от всяка от трите страни-членки как точно възнамерява да затвори окончателно своите ядрени мощности и колко ще струва това, за които има договорка още при влизането им в ЕС.

Според докладчика по въпроса Мариян-Жан Маринеску, който е евродепутат от Румъния, над десет години след поемането на ангажимент от страна на България, Литва и Словакия за затваряне на мощностите в АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Игналина” и АЕЦ „Бохунице” нито един от ядрените блокове не е изваден необратимо от употреба. Именно този факт се счита от Маринеску за лост за искане на допълнително европейско финансиране от тези три страни в бъдеще за решаване на „ядрения проблем”.

Борисов иска седми реактор на "Козлодуй", но не и "Белене"

Категорично искаме изграждането на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", но сме против продължаване и завършване на проекта "Белене", заяви ...

Докад на Европейската сметна палата сочи, че ще са необходими още 2,5 млрд. евро, за да се изпълнят както трябва ангажиментите по затварянето на всички тези мощности. А това ще е много важен въпрос, тъй като до 2025 година общо 143 реактора в 14 страни-членки на ЕС ще бъдат извадени от употреба.

В сегашната финансова рамка за затваряне на трите централи – „Козлодуй”, „Игналина” и „Бохунице”,  са предвидени 2,85 млрд. евро. Най-много пари като компенсация се дават за затварянето на АЕЦ „Игналина” – 1,36 млрд. евро. За „Козлодуй” България получава 868 млн. евро по т.нар. Фонд „Козлодуй”. За „Бохунице” обезщетението е 613 млн. евро. До края на 2010 година ЕК е превела общо 1,8 млрд. евро по тези фондове или 63,5% от дължимите суми.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com