Горещините предизвикаха пожари по гръцките острови

6398
Горещините предизвикаха пожари по гръцките острови

Гръцките пожарникари продължават да се борят с горските пожари на островите Родос, Крит и Серифос в Егейско море, съобщава телевизия "Скай".

Пожарите са възникнали вчера вечерта заради изключително горещото време, което обхвана Гърция. Живакът в термометрите през последните дни достига 37 градуса на сянка. Ситуацията се усложнява допълнително заради вятъра.

Един от огнените фронтове е възникнал на няколко километра от развалините на един от най-важните археологически обекти в Крит – Минойският дворец Фестос, построен още в праисторическите времена в местността Месара. Пожарникарите заявиха, че историческата забележителност не е заплашена от огнената стихия. При гасенето помагат три вертолета, които постоянно обливат с вода засегнатите райони.

Пожарът на остров Крит не заплашва хората, но с превантивна цел бяха евакуирани селищата Антискари и Паигадакиа. Пожари има и в други части на острова.

На остров Серифос в района на Агия Марина огънят е унищожил 4 къщи в селището Мегало Ливади, включително и сградата на местния съд. Заместник-префектът на Цикладските острови Мариос Курсулидис се оплака, че заради вятърът потушените огнища отново се запалват. По тази причина за всеки случай се е наложила евакуацията на две селца. И тук огънят са гаси с помощта на вертолети.

На остров Родос огнената стихия бушува в горите, разположени в южните му части. За момента ситуацията не е овладяна напълно, но няма заплаха за населените места в района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com