Има досъдебно производство срещу близък на Марковска

11855
Има досъдебно производство срещу близък на Марковска

Прокуратурата уведомила президента за досъдебно производство от 2011 година срещу неизвестен извършител, повод е анонимен сигнал, в който е замесено името на Георги Георгиев, който е в близки отношения с Венета Марковска, съобщи БГНЕС.

"По повод постъпила в прокуратурата молба от Венета Марковска, заместник-председател на ВАС, днес Бойко Найденов, и.ф. главен прокурор, е уведомил президента Росен Плевнелиев и председателя на НС Цецка Цачева за това, че в Софийска градска прокуратура през 2011 година е образувано и се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител за две престъпления". Това каза Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор.

Двете престъпления са за подкуп и търговия с влияние. Досъдебното производство не е спирало и се води и в момента. По него няма привлечени обвиняеми. Срещу Венета Марковска категорично не се води наказателно производство.

Досъдебното производство, което се води в момента, е за това, че в периода 2005 и през 2010г. в София този все още неизвестен извършител е предложил, обещал и дал дар на длъжностно лице, за да извърши или не действия по служба. Това престъпление е подкуп. Второто престъпление – за търговия с влияние, по което се води досъдебно производство, е за това, че в същия период в София е предложил, обещал и дал дар на лице, което твърди, че може да повлияе на длъжностно лице при вземане на решения.

Анонимният сигнал, който станал повод да се образува това досъдебно производство, съдържа данни за корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев, в близки отношения с Марковска, обясни Кожухарова.

Според сигнала, той е "употребил влияние при уволнението на служители от МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарения и за оказано влияние при вземане на решение по водени административни дела".

Ковачева се чуди дали Марковска е съдия във ВАС

"Поздравявам президента за това, че постъпи като достоен и почтен човек, и държавник. Поздравявам премиера за това, че докрай не отстъп...

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com