Има ли дискриминация при приемането на първокласници?

8705
Има ли дискриминация при приемането на първокласници?

Критериите за прием на първокласници в българските училища са различни, а някои от тях са дискриминиращи, смята Комисията по дискриминацията.

Един от критериите, които притесняват най-много експертите, е това, че се дава предимство на деца, които живеят в близост до училището, за което кандидатстват. Предимство имат и деца, чиито родители работят близо до съответното училище. Повече точки при класирането децата могат да получат и ако имат брат или сестра, които учат в същото училище.

Всички учебници - в интернет

Всеки учебник на хартия ще има и свой електронен вариант, съобщи просветният зам.-министър Милена Дамянова. Он лайн помагалото няма да...

„Кои от критериите са дискриминационни според вас? Част от учебните заведения задължително изискват адресна регистрация, което според мен е много силно ограничение. Това поражда сегрегацията”, коментира Лало Каменов, експерт в КЗД, пред Нова телевизия.

Тези критерии се прилагат само при голямо количество от молби за съответното учебно заведение, коментира директорът на 119-то СОУ в София Диан Стаматов. Например за една седмица в 119-то училище вече има подадени 150 молби за прием, а то може да поеме 120 първокласници. Кампанията за прием в първи клас приключва през май, а дотогава се очаква молбите в училището да са между 350 и 500.

От Министерството на образованието отказаха да коментират казуса докато Комисията по дискриминация не се произнесе. Очаква се това да стане в близките седмици.

Редактор: Ивайло Петров

Фейсбук влиза в училищните правилници

Фейсбук влезе в училищните правилници. Все повече школа пишат специални правила какво е позволено да правят децата, когато са в нета. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com