Има сигнал срещу няколко министри за застрояване по Черноморието

8461
Има сигнал срещу няколко министри за застрояване по Черноморието
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Премиерът Борисов да спре търг, обявен от Министерство на отбраната за продажба на апетитен имот на Черноморието препоръча омбудсманът Мая Манолова, след сигнал от граждани за опасност от презастрояване на Черноморието в района. Става въпрос за 20 декара в местността "Герени" между плаж "Златна рибка" и къмпинг "Градина" в близост до Созопол. Общественият защитник настоява и за изясняване на статута на въпросния имот и изказа опасения, че неправилно е актуван.

"Подозрението ни е, че става въпрос за публична държавна собственост, която неправилно е актувана като частна държавна собственост и това може да бъде установено след анализ и ревизия на сделките, които са се случвали там", посочи Манолова. "Може да се окаже, че имотът е публична общинска собственост и даже изключителна държавна собственост, тъй като става дума за части от плаж и от пясъчни дюни", допусна Манолова и подчерта, че Конституцията е категорична – подобни имоти не следва да се разпродават.

Кметът на Созопол се отказа и от поста си, и от членството си в ГЕРБ

Кметът на Созопол Панайот Рейзи е решил да подаде оставка, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. Припомняме, че той спечели сегашния си ман...

Като виновници за ситуацията Атанас Русев от инициатива "Да запазим Корал" посочи министрите на туризма, на регионалното развитие и на околната среда (Николина Ангелкова, Петя Аврамова и Нено Димов). "Специализираните карти на дюните са приети в 2014 година, но до този момент в разрез със закона, те не са внесени в кадастралните карти и това нарушение е извършено от няколко министри, които не са спазили Закона за черноморското крайбрежие", категоричен е Русев. "Ние наричаме това престъпно бездействие на тези министри, защото за тези 5 години част от дюните са разпродадени, някои от тях вече са унищожени", добави Русев и съобщи, че инициативата "Да запазим Корал" е изпратила сигнал в Специализираната прокуратура срещу тези министри и случаят е в развитие.

Продажбата на това красиво място е насрочена за 4 септември, отбеляза омбудсманът и каза, че очаква премиерът да се произнесе по казуса и да бъдат спасени тези 20 декара. Тя изрази тревога, че от 4 700 декара дюни по българското Черноморие близо 3 500 са частна собственост и че трябва да спре разграбването на Черноморието.

На фона на презастроеното и унищожено Черноморие, малкото останали свободни територии, които са държавна или общинска собственост, трябва да бъдат пощадени и спасени, категорична е тя. "Споровете дали това е дюна или не, дали това е кокиче или не и действащия принцип, че всичко, което не е забранено е разрешено, макар и в нарушение на обществения интерес трябва да спре и би следвало на преден план да се изведе целта за съхраняване на малкото неунищожено по българското Черноморие", добави тя.

85% от българите, по данни на "Маркетлинкс", смятат Черноморието е презастроено, а НСИ казва, че от 128 нови хотела, изникнали за една година, 101 са в област Бургас и вече официалният брой легла в хотелите е 112 500 плюс още толкова в квартири, посочи Манолова. "Проблемът става все по-голям – такива неунищожени места са останали съвсем малко, за да загърбим обществения интерес и да ги дадем на търг за продажба", коментира тя и подчерта, че е необходима целенасочена държавна политика.

Частници притежават 3300 от общо 4600 декара дюни в България

Близо три четвърти или 3300 от общо 4600 дка дюни у нас са частни. Шокиращият извод е от доклад, който властта е получила след проверк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас