Изтекъл документ: ЕК ще предложи вдигане на визовия режим за Турция, въпреки неизпълнени условия

1296
Изтекъл документ: ЕК ще предложи вдигане на визовия режим за Турция, въпреки неизпълнени условия
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия се подготвя за вдигане на визовия режим за турски граждани. Това става ясно от документ, с който разполага турското подразделение на германската телевизия ARD.

Въпреки това от гледна точка на Европейския съюз не са изпълнени всички 72 изисквания, които Анкара трябва да изпълни, за да бъдат премахнати през лятото на тази година визите за турски граждани, идващи в Европейския съюз.

Турция: Ще изпълним критериите на ЕС за премахване на визите до понеделник

Турция ще изпълни критериите на ЕС за премахване на визите до понеделник, 2 май. Това заяви турският министър по европейските въпроси В...

Решението обаче явно е взето. "Европейската комисия предлага днес на Европейския съвет и на Европейския парламент вдигане на визовите изисквания за турските граждани“, се казва в документа, с който разполага ARD в Истанбул. Посочват се и всички 72 изисквания, които турското правителство трябва да изпълни.

Вече изпълнените изисквания са оцветени в зелено, а тези, които все още не са – в жълто. Пет са все още неосъществените искания от страна на Брюксел. Сред тях е условие 42, което касае законодателство за справяне с корупцията според представите на ЕС. Не е изпълнено и условие 47, което настоява Турция да работи ефективно с Европейския съюз за борба с престъпността.

Друго условие, което е оцветено в жълто, е въвеждането на споразумение за сътрудничество с Европол, както и това за въвеждането на защита на данните съгласно европейското насоки.

Особено критична би трябвало да е Европейската комисия относно условие 65, което не е изпълнено, смятат от немската телевизия. То касае дефиницията за тероризъм и според ЕК законодателството в тази област се нуждае от преработка. Правоприлагащите органи трябва да преведат в съответствие с европейските стандарти своити действия по отношение на престъпността и тероризма, "за да се гарантира правото на свобода и сигурност, правото на справедлив процес и свобода на изразяване", отбелязват от ЕК. Точка 65 трябва и да засяга протичащите в момента съдебни дела срещу журналисти, които се водят по обвинения срещу шпионаж или подкрепа на терористична организация.

Великобритания няма да премахва визите за турци

Великобритания няма да се съгласи с въвеждането на безвизов режим с Турция, ако ЕС вземе такова решение, заяви британският премиер Дейв...

На 18 март тази година Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно нелегалните мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море. В замяна страните членки ще приемат регистрирани сирийски бежанци директно от Турция в съотношение 1 към 1. Заедно с това се прие да бъде ускорен процесът за премахване на визовия режим за турски граждани, както и този за приемане на страната в ЕС.

Последната част от споразумението предизвика недоволството на някои европейски обществени и политически кръгове, според които Турция далеч не е готова за ускорена европейска интеграция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com