Мирослав Найденов: Няма никакво разследване срещу мен

7858
Мирослав Найденов: Няма никакво разследване срещу мен

"Смятам, че това е поредната поръчка. Надявам се журналистите от вестник "Сега" да разбират отговорността, която носят с тази своя публикация." Това заяви в сутрешния блок на бТВ Мирослав Найденов.

Няма начин да не ми кажат за някакво водено разследване, отбеляза земеделският министър.

Смятам, че новината е, че на България са дадени 2 милиона евро и това е много по-важно, отколкото някакви неистини, подчерта Найденов.

Вчера стана ясно, че обществените поръчки за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чрез Facebook и Twitter, които Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обяви, са привлекли вниманието на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и тя е започна разследване срещу земеделския министър Мирослав Найденов.

Сигналите, по които работи ОЛАФ, са за злоупотреба с пари от европейските фондове, съобщи вестник "Сега". Изданието се позовава от свой източник в Брюксел, предаде БГНЕС.

Поръчката, за която се подозира злоупотреба, е за създаването на страница за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter, както и за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година. Всяка от двете позиции на обществената поръчка е за по 50 хил. лева, т.е. общо 100 хил. лева.

Обществената поръчка беше обявена през 2011 година и бяха спечелени от фирми на бивши земеделски пиарки. Вчера стана ясно, че земеделското министерство смята да направи римейк на скандалната поръчка. Според публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки публична покана ведомството ще плати за поддържане и развитие на прословутата Facebook страница и Twitter акаунт нови 50 000 лв.

От информацията, с която вестникът разполагал, става ясно, че сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)". Тази дирекция е към МВР и е партньорът на ОЛАФ в качеството на национална контактна точка. През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Станишев: В МЗХ не биха действали без "зелена светлина" отгоре

"Сегашната власт е централизирана, персонифицирана, няма важно решение, което да не минава през министър-председателя и тесния кръг око...

От МВР заявили пред "Сега", че нямат информация за започнало разследване срещу земеделския министър нито от АФКОС, нито от ОЛАФ. Оттам обаче уточнили, че в момента у нас има екип на Европейската служба за борба с измамите, който ще работи съвместно с българските си колеги, но по сигнали, които не се отнасят за земеделски програми.

 

 

 

Прокуратурата подхваща сделката в Несебър, Павлова отмени разрeшителното за строеж

Разпоредена е пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в град Несебър, съобщиха от прокур...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com