Обявиха бедствено положение в Поморие и Несебър заради пожара (обновена)

7490
Обявиха бедствено положение в Поморие и Несебър заради пожара (обновена)

Бедствено положение беше обявено в общините Несебър и Поморие заради бушуващия втори ден пожар в Дюлинския проход. Над 10 хиляди декара смесени гори, треви и храсти са изгорели до момента.

Огънят се разпространява южно от поморийското село Казичино. Очаква се хеликоптери от авиобазата в Крумово да се включат в гасенето на пожара. Няма опасност за селищата в района, каза заместник-областният управител на Бургас Атанас Терзиев, предаде БГНЕС. Той посочи още, че в момента работят над сто човека на место и се борят с огъня.

10 хил. дка обхвана пожарът в околностите на Несебър и Поморие

Територия от 10 хиляди декара обхвана бушуващ пожар край селата Гюльовца, Горица и Козичино в общините Несебър и Поморие. В гасенето ...

Въпреки това теренът е трудно достъпен, техниката не може да достигне навсякъде и така се уповаваме на човешка сила и заради сериозността на положението съм пуснал заповед, с която обявявам бедствено положение на територията на община Поморие и община Несебър, като се сформира кризисен щаб и се иска помощ от авиобаза Крумово за два вертолета да се включат в битката. Втори ден огнеборци и доброволци се борят с огнената стихия в района на селата Гюльовца, Горица и Козичино.

Два вертолета Ми-17 от авиобаза Крумово се включиха днес в действията за погасяване на пожар. Командири на двата екипажа са бригаден генерал Златко Златев и майор Йордан Йорданов. Вертолетите излетяха в 16.15 ч. за разузнаване и гасене на пожара по искане на Областна администрация-Бургас и "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

Втори пилот в екипажа на бригаден генерал Златев е капитан Александър Цанков, а бордни техници са майор Ангел Нонин и офицерски кандидат Мирослав Михайлов. Втори пилот в екипажа на майор Йорданов е подполковник Филип Ангелов. Бордни техници са офицерски кандидат Алексей Каменов и офицерски кандидат Рангел Рабаджиев. Зареждането с вода става от язовир "Порой", на 7 километра северно от с. Каблешково.

Редактор: Калина Здравкова

Изпращаме пожарникари за Атон

Два екипа огнеборци заминават за полуостров Атон в Гърция, съобщиха от пресцентъра на МВР.Осем пожарникари с два специализирани автомоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com