Окончателно: Учебната година ще завърши онлайн

2538
Окончателно: Учебната година ще завърши онлайн
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха окончателно още ред промени в Закона за здравето и набелязаха мерки, които ще продължат да действат у нас за противодействие на разпространението на COVID-19 и преодоляване на икономическите последици от болестта.

Учебната година ще завърши онлайн

Учебната година ще завърши дистанционно, а изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат. В началото на следващата учебна година тестовете ще могат да се проведат, за да се измери нивото на учениците. Приемът на единадесетокласници от обединени училища в други ще става само с оценките от дипломата за завършен десети клас.

Красимир Вълчев: Намаляваме минималния брой изпитвания за втория срок, няма да удължаваме учебната година

„През тази учебна година присъствено в училищата, и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, ще се състоят само държав...

Остават социални мерки

В следващите месеци остават и социалните мерки, сред които насочената към работодателите мярка 60:40. До 2 месеца неплатен отпуск за тази година пък ще се смятат за трудов стаж.

Освен това, депутатите дадоха възможност до 6 месеца след извънредното положение да се изплащат компенсации от 290 лв. за засегнатите от него хора. „За“ текста гласуваха 101 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 10, с което той бе приет. Първоначалното предложение бе срокът за това да бъде 2 месеца след изтичане на извънредното положение, но то се измени. Предложението за това направи депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Окончателният текст гласи, че със срок до 6 месеца след отмяната извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер от 290 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване съгласно критерии и условия с акт на министерския съвет.

Средствата ще се превеждат по банков път на съответният осигурител, самоосигуряващо се лице. Те са за средства за сметка на европейските структурни и европейски фондове.

Защитават ли икономическите мерки обикновените българи - спорните моменти

Народното събрание окончателно гласува първата „порция“ от промените в десетки закони, с които регламентира мерките, които ...

„Смятам, че тази редакционна поправка ще бъде по-благоприятна и ще даде възможност за по-дълъг период от време да се изплаща тази компенсация, ако е необходимо“, обясни предложението си Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Задължителна изолация и карантина

На задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания. Остава и карантината за доказани контактни на тях лица. Всички хора, които влизат в страната, също ще подлежат на 14-дневна карантина.

Глобите остават

След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички нарушители с от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача от 1000 до 2000 лева. Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лева. Очаква се санкциите да продължат да бъдат в сила поне още два месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

Решено: Министерски съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка

Извънредна епидемична обстановка няма да бъде обявявана еднолично от здравния министър, а от Министерския съвет т.е. от правителството....

Отлагат с до два месеца новите цени на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ може да отложи с до два месеца решението си за нови цени на електроенергията, реши парламентът. Предложението в Преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за здравето беше прието със 125 гласа "за", без "против" и въздържали се.

За гарантиране на енергийната сигурност ценовият/регулаторният период, който приключва на 30 юни 2020 г. за цените на дружествата в сектор "Електроенергетика", може да се удължи със срок до два месеца, считано от датата на изтичане на периода. При удължаване на срока, Комисията за енергийно и водно регулиране се произнася по заявленията за утвърждаване на цени, подадени от енергийните предприятия до влизането в сила на този закон, записаха депутатите.

Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира, че левицата подкрепя този параграф, тъй като това е една от много малкото истински антикризисни мерки, които се предвиждат в закона, а именно - отлагане на очакваното поскъпване на електроенергията поне с два месеца. Той посочи, че говори за поскъпване, защото в медиите е изтекла информация за исканията на електроенергийните дружества за повишаване на цените.

Сроковете, спрели по време на извънредното положение по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на настоящите изменения в "Държавен вестник", записаха още депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование