Патриарх Неофит: Губим ценен събрат и сътрудник

12148
Патриарх Неофит: Губим ценен събрат и сътрудник

Губим ценен събрат и сътрудник. Това каза Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, предаде БТВ. Патриарх Неофит отправи призив към православните християни и всички родолюбиви българи да се помолят за душата на покойния дядо Кирил.

„Радостен архиерей, грижовен за епархията, познат на православните църкви, с добри контакти в неговото общуване. Губим ценен събрат и сътрудник. Той оставя богато наследство и в църковен смисъл, и в икономически смисъл”, заяви патриарх Неофит. Той каза, че новината го е заварила на половината път за Русе. „След като има заседание утре, трябва всички да сме тук първо за да изпеем „Вечная памет” на своя събрат и след това да видим как ще подреждаме нещата”, посочи българският патриарх Неофит.

Варненският митрополит Кирил е намерен удавен

Варненският митрополит Кирил, който беше един от кандидатите за патриарх на България, се е удавил. Това съобщи Българското народно ради...

Съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод ще се събере в пълен състав своевременно – утре, 10 юли, от 10.00 часа - на свое заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението от овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.

Президентът Росен Плeвнелиев изпрати съболезнователно писмо до Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски, по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„С дълбока тъга научих за кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Почти четвърт век той беше активен предстоятел на поверената му епархия. Митрополит Кирил положи значителни усилия за нейното развитие и за добруването на миряните. Беше винаги отзивчив към проблемите на духовността, на образованието и възпитанието на подрастващите. Широките му контакти с духовни лица и институции от различни страни придаваха размах на старанията му да сближава хората, да обединява усилията им за постигане на сериозни духовни цели”, заявява в писмото си българският държавен глава.

„Благодарение на това Варненската епархия бе една от най-активните епархии в България. Немалко усилия той посвети и на идеята за изграждане и поддържане на храмове. Заслужава да споменем с добра дума и неговата благотворителна дейност. За съжаление ненавременната му смърт не му даде възможност да осъществи добрите и човеколюбивите си планове докрай”, се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

Прокуратурата: Има свидетели на смъртта на митрополит Кирил

Окръжната прокуратура във Варна официално потвърди новината, че митрополит Кирили Варненски е починал. Окръжният прокурор на Варна Влад...

„Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на митрополит Кирил и на всички опечалени”, добавя президентът Росен Плевнелиев.

Бившият премиер и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Вярвам, че това е тежък момент за миряните от Варненската епархия, за всички православни християни. Сигурен съм, че митрополит Кирил ще остане в паметта ни като един от най-активните духовници, работещи всеотдайно за доброто сътрудничество между институциите и Българската православна църква. Убеден съм, че дейността на митрополит Кирил и започнатите от Негово Високопреосвещенство благородни каузи ще намерят своето продължение", заявява Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com