Протестиращите срещу подслушванията: Две хубави уши, душата на ченге

18195

Хората се събират пред Съдебната палата на протест, за да изразят възмущението си във връзка със скандала с незаконните подслушвания, съобщи БГНЕС.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Цветанов слуша всички", "Цецо, прибери си антените", "Бойко, вдигни уши". Те дори бяха перифразирали небезизвестното стихотворение, което в нов съвременен вариант "Две хубави уши, душата на ченге". Според протестиращите, предизборният лозунг на ГЕРБ "Имаме воля" всъщност е "Имаме воля да подслушваме" и "Имаме воля да слухтим". Според гражданите, четири години слухтене стигат. Пред Съдебната палата се издигнаха и призиви "Стига полицейщина", "Бойко и Цецо орезилиха България" и се чуха скандирания "Мафията вън". Очаква се протестиращите да се отправят към сградата на МВР, където ще се проведе митинг.

Цветанов не коментира самозапалванията

"Не мога да коментирам какви бяха тези случаи, но има много хора, които са изпаднали в тежко състояние, но това не е решение на въпроса...

Основното искане на участниците в протеста е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си - да се оттегли от политиката, след като прокуратурата доказа, че по време на неговото управление в МВР е имало безконтролно подслушване. Протестиращите обещават в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" да има само български знамена, които ще са обърнати като на война. Символиката е, че щом МВР масово подслушва българите, значи ги смята за врагове, а в такъв случай се обявява война.

На протеста се очаква да говорят Евгений Дайнов, Пламен Даракчиев, журналистът Иван Бакалов и Петър Якимов.

Над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" (СДОТО).

Има образувани четири досъдебни производства – срещу бившите началници на службата Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в СДОТО Радко Димитров. Те ще бъдат разследвани за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание. Прокуратурата ще изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

Кой прихвана истината?

След като близо четири години прокуратурата и вътрешното министерство живяха в нездраво, безкритично приятелство, след оставката на п...

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ подслушванията се сочат като един от най-сериозните проблеми в страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com