Само по делата, а не по писмата ще съдим за Скопие

9030
Само по делата, а не по писмата ще съдим за Скопие

"Сериозно съм обезпокоен от коментара на Европейската комисия и нейния говорител", заяви президентът Росен Плевнелиев за предупреждението на ЕК за възможен извънреден доклад за България в сферата на правосъдието и вътрешните работи след вчерашния избор на нови конституционни съдии.

Президентът се надява оттук нататък българските институции още повече да увеличат усилията си за прозрачност в това много достойни кандидати да бъдат оттук нататък избрани като главен прокурор и предстоящите избори за председатели на съдилища. Това е предупредително и много сериозно послание на ЕК, което трябва да се вземе изключително сериозно от българските институции.

Президентът поздрави всички с днешния празник – Ден на будителите, допълва БГНЕС.

"Преди 90 години е ден първи за този токова специален ден за всички нас българите – Ден на българските будители, ден на книжовниците, ден на учителите, ден и на журналистите. Искам да поздравя всички вас, каза президентът, с този толкова важен и специален за нас, ден, в който ние честваме нашата вяра, нашата духовност, това, което е в сърцата ни и което определя нашето бъдеще. Големи са делата, които българската история е запечатала на българските духовници.

Като държавен глава аз считам себе си като институция, която е платформа за будителите, като институция, която помага на всеки, който е има мисия и който има кауза, който има и обаче план за действие. Президентската институция е отворена за всички, които искат да работят за развитието на нацията. Ние сме в центъра на този толкова важен приоритет на държавата – духовно обогатени, но и успешни в един много бързо променящ се свят," добави Плевнелиев.

"Прочетох писмото на македонския президент, заяви президентът. Аз с моите вчерашни думи мисля, че вече отговорих на това, което получих като послание от Македония. Нека да е категорично ясно за всички, че писмата и идеите за работни групи, които вече валят от Македония, са едно. Това, което е важно за мен, са резултати, реформи, действия в интерес на добросъседството, " посочи той.

В Сърбия: България е против Македония в ЕС

Сръбските медии днес отделят внимание на посещението на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле в София. „България усложнява пъ...

"Очаквам това нещо да се случи. Няма да се случи от днес за утре и зависи от властите в Скопие. Ние сме отворени за сътрудничество, декларирахме го много пъти. Лично аз още в началото на моя мандат заявих категорично – по делата ще ви съдим. И нека да запомнят това много силно послание. Само по делата, а не по писмата ще ги съдим, дела за добросъседство," категоричен бе Плевнелиев.

За посланиците той коментира, че наскоро е прочел една статия в български медии, която е посочила името на дипломат, който е новоназначен от него и съответно като човек, който има досие.

"Искам да разсея тези съмнения и да кажа, че проверката, която направихме от президентската институция, че просто това е друг човек със същото име. От новоназначените посланици ние нямаме човек, който да принадлежи към структурите на Държавна сигурност. България показа, че изпраща достойни кандидати без съмнение и притеснение за стари вериги и зависимости", каза президентът Плевнелиев.

 

Редактор: Евгения Гигова

Младенов: Сега всичко зависи от Македония

България е уведомила европейските институции за случая с двамата българи, осъдени на смърт в Малайзия. Това каза в „Денят започ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com