Ще свалят цените на горивата с промени в нормативната уредба

5875
Ще свалят цените на горивата с промени в нормативната уредба

Правителството ще се бори с високите цени на горивата с промени в нормативната уредба. При посещението си в Панагюрище финансовият министър Симеон Дянков каза, че предстоящите изменения ще имат за цел да създадат условия за по-широка конкуренция, която да доведе до понижение в цените на колонката, съобщи бТВ.

Според вицепремиера вариантът с намаляване на акциза не е възможен, защото подписаните от България споразумения при приемането й в Евросъюза предвиждат обратното – поетапното му увеличаване. Финансовият министър е на мнение, че доходите и акцизите трябва да са пропорционални и затова поетият ангажимент за акциза бил грешка, предаде БГНЕС.

Подобно на други представители на кабинета, като транспортния министър Ивайло Московски, Дянков отбеляза, че в момента акцизът за горивата у нас е под минималния праг за ЕС. По думите му има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на Еврокомисията и останалите 26 страни-членки. Вицепремиерът отбеляза, че законодателството на девет от тях изисква да се проведе референдум.

Предложението за балансиране на ситуацията на пазара да се използва националният резерв също не може да стане бързо, обясни Дянков, защото това трябвало да стане едновременно в голяма група държави от ЕС, а следващата среща на европейските финансови министри е в средата на септември.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com