Станишев догонва Борисов, казват социолози

16576
Станишев догонва Борисов, казват социолози

Разликата между ГЕРБ и БСП намалява. Това сочат данните от изследване на обществените нагласи през месец декември на Института за модерна политика (ИМП), цитирано от агенция КРОСС.

Според данните на ИМП в момента ГЕРБ има подкрепата на 27% от българите, а БСП - на 22%.

НЦИОМ: Разликата между ГЕРБ и БСП остава 6%

ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 18,5 %, ДПС - 6,3 %, „България на гражданите” - 5,8 %. Това са последните данни от националното предст...

От данните става ясно още, че шест партии и формации биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. Освен управляващите и левицата, във властта биха влезли още ДПС с 5.3 %, Движение „България на гражданите" с 4,9 %, "Атака" с 4,1 на сто и новосъздадената коалиция "РЗС и Марешки".

Най-обичаният български политик си остава Росен Плевнелиев. През месец декември той има най-висок положителен рейтинг от 51,7% сред българските политици. След него се нарежда и премиерът Бойко Борисов с положителен рейтинг от близо 39,6 процента. В рамките на месец одобрението към министър-председателя е спаднало с 10%. Неодобрението към Борисов е 38,6 процента.

Лидерът на БСП Сергей Станишев получава одобрение от близо 30%. Неодобрението към председателя на червените е близо 45%.

Ядрената енергетика в България

Борисов: Не влизам в коалиция

Ако втория мандат нямаме такова мнозинство, че да не ни изнудват, оставаме в опозиция. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаванет...

По повод предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика у нас Института за модерна политика отчете, че над 50% от българите биха участвали в допитването, а 64% от българските граждани ще дадат своя положителен отговор на въпроса.

Остава опасението, че референдумът ще бъде нелегитимен, защото по закон трябва да участват поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Изчисленията на Института показват, че на референдума ще отидат да гласуват около 3,5 млн. български граждани, а на парламентарните избори през 2009 година до урните са отишли над 4 050 000 българи.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com