Станишев: Не ме интересува какво мисли Борисов, важна е България

11561
Станишев: Не ме интересува какво мисли Борисов, важна е България

Не се интересувам какво мисли Бойко Борисов за мен, а по-скоро ме вълнува това, че българите "живеят все по-зле". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Това правителство и тази власт се оказа, първо най-голямото недоразумение на целия български преход, които беше изпълнен с много проблеми и много разочарования, но в крайна сметка тази власт се превърна в една изключително арогантна, отделена от хората власт, която продължава ежедневно да ни внушава колко хубаво живеят българите, а всъщност няма нито едно съсловие, малко са и хората, с изключение на приближения кръг на премиера и на управляващите, които могат да кажат, че живеят по-добре. Това е големият проблем на страната", коментира Станишев по радио К2, цитирано от БГНЕС.

Той допълни, че хората днес живеят по-бедно и цитира статистика на Евростат, според която всеки втори българин е заплашен от бедност и социално изключване. Според него, това са нещата, по които трябва да се дебатира, а не в личен план кой какъв е и как се държи публично. Той подчерта, че това, което казва "на четири очи" го казва и в ефира, "защото това е начина да се прави една открита политика".

По повод похвалите на премиера за това, че Сергей Станишев не е подписал проекта "Белене", лидерът на БСП и президент на ПЕС коментира, че "манипулациите на Борисов нямат никакво значение". Той посочи, че е подписано споразумение между НЕК и руските изпълнители за изграждането "под ключ" на втората българска атомна електроцентрала. Той призова всички граждани да гласуват на референдума и допълни, че много хора са били разочаровани от това, че бе променен въпросът.

Г-н Станишев каза още, че тяхната позиция и поведение са нелепи и направи аналогия с поведението им във връзка с промените в изборното законодателство. Той заяви, че ГЕРБ са в изолация в българския парламент.

"Четири толкова различни партии, които често са били в сблъсък политически, но с различни идеи и политически платформи като БСП, СК, ДПС, АТАКА, заявиха едно и също нещо: "Ние няма да легитимираме ясното намерение на ГЕРБ, чрез Изборният кодекс да се създадат условия за манипулация и фалшификация на изборите", каза той. Станишев коментира, че или ГЕРБ ще преосмислят ключовите положения, които са внесли, или всички европейски международни институции ще бъдат информирани, за това какво се случва в България. "Ясно е едно - никой няма доверие, че тази власт има намерение да направи почтени избори. Ние видяхме 2011г., видяхме депутатите с чували с бюлетини, видяхме, че изведнъж, ако се вярва на статистиката, българският народ рязко е оглупял, защото имаше 700 000 невалидни бюлетини на първия и втория тур от президентските и местни избори. Само на първия тур на президентските избори имаше 270 000 невалидни бюлетини. Искат да кажат, че българинът не може да се ориентира?", попита Станишев.

Той продължи с това, че в зала Универсиада "стотици представители на различни политически партии - и управляващи, и опозиция викаха една и съща дума: "Мафия!". Той постави ударение на това, че в основата на всяка една демокрация стои правото на хората да гласуват "свободно, по съвест, не под натиск и страх или срещу пари и правото техният глас да бъде честно отчетен".

Лидерът на БСП заяви, че ГЕРБ ограничават правото на наблюдателите да присъстват в целия изборен процес, в т.ч. при преброяването на бюлетините. Според него, управляващите казват на всички хора, че изобщо не ги интересува какво мислят, как ще гласуват и че те ще направят така, че резултатът да отговаря на техните интереси. "Искам да кажа на управляващите и на г-жа Цачева, и на всички останали, че по този начин ще успеят да се закрепят на власт, защото можеш да лъжеш група хора много дълго време, можеш да лъжеш цяло общество известно време, но не можеш всички да лъжеш постоянно до безкрай", каза президентът на ПЕС. Според него, те не разбират какъв ще бъде отзвука в страна и в Европа и допълни това, че българите са "наказани", че живеят при това управление и единственият начин да бъдат променени нещата е "хората да гласуват". Той посочи, че БСП ще работи за това да осигури честност на изборите и създаване на механизми за противопоставяне на "манипулациите, натиска и фалшификациите". Той призова всички партии, които "знаят какво гласят ГЕРБ, които знаят механизмите на манипулациите, практически да си сътрудничат по отношение на честността на изборите".

Според Станишев, следващото правителство трябва да бъде правителството на националната отговорност. "Правителство, което ще измъква България от всички батаци, които се създават ежедневно от тази власт, което ще възстанови нормална демократична държавност. Тя е вече някаква пародия. Вижте колко време продължава водевила около КС. Същото се повтаря с избора на главен прокурор, с Изборния кодекс. Имаме парламентарна криза по същество", заяви Сергей Станишев. Той продължи с това, че следващото правителство трябва да върне пазара конкурентна икономика, да ограничи монополите и да бъде активно инвестиционно. Според него, държавата не трябва да бъде само нощен пазач, а да бъде активен регулатор, насочващ фактор в икономическите процеси, така че да има растеж, заетост и доходи.

Посочи още, че следващото правителство трябва да възстановява социалния характер на българската държава: "След три и половина години, тази власт отне близо 60 социални придобивки на хората." Станишев даде пример с това, че по време на предишното управление, увеличаването на минималната работна заплата е било вързано с всички социални плащания. Той продължи с това, че управляващите са разделили двете неща и в публичния сектор, "където правителството има отношение", хората на минимална работна заплата са много малко. Според него, управляващите си "връзват бюджета на гърба на хората и за сметка на хората".

"Данъкът върху лихвите по депозитите е ограбване на хората", коментира г-н Станишев. Следващия пример, които той даде, бе с пенсиите. "Бюджета в момента е на дефицит 150 млн. лв. По закон, който гласуваха ГЕРБ, бюджетният дефицит може да бъде до 1,200 млрд. Къде са 150 млн. лв. и къде са 1,200 млрд.? И три дни по-късно правителството гласува 90 млн. лв. грубо казано за коледни подаръци, за свои министерства и за предимно свои общини. Това е непредсказуема власт и власт, която взема парите от хората за свои нужди, защото са похарчили с 18 млрд.лв. повече пари от предишното правителство."- коментира Сергей Станишев. Той добави, че БСП е внесъл своя алтернативен бюджет, който "показва какво трябва да се прави в страната. Г-н Станишев даде пример с предложенията на БСП за даване на обезщетение на майките за гледане на дете до две години да се увеличи незабавно от 1.01.2013г. на 310лв., увеличаване на детските надбавки на 50лв. и възстановяване на швейцарското правило за пенсионерите.

Станишев подчерта, че българският народ не може да изкара още "четири години в безвремие". Той каза, че начинът да се променят нещата е да се промени съществуващото управление.

В края на интервюто лидерът на БСП каза, че референдумът е срещу управлението, което "спря най-големият индустриален проект в България през последния четвърт век, който е високо технологичен, който дава друга перспектива на страната като модерна индустриална държава".

Редактор: Д. Симова

Политологът Димитър Аврамов: ГЕРБ действа тоталитарно и иска всичко

ГЕРБ прави един много слаб и недемократичен закон. Тоталитарният подход на управляващите към организирането на изборите ги доближава ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com