Студенти се обединиха с отворено писмо срещу Стоичков

14190
Студенти се обединиха с отворено писмо срещу Стоичков

„Категорично заявяваме, че не признаваме легитимността на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Това заявяват в отворено писмо студенти и възпитаници на българските университети. Те се разграничават от избора на Христо Стоичков за "знаме" на студентските протести, съобщи БТВ.

“Ние не желаем студентската общност да бъде свързвана по какъвто и да е начин с тази организация. Тя е неспособна да защитава общите студентски интереси и в редица случаи дори уронва престижа на студентите с организирането на събития и изказването на позиции, които са в пряк разрез с академичността и студентските интереси”, се казва в позицията на висшистите.

Партията на Стоичков - хората от селата и градове

Моята партия са селата и градовете, в които съм бил между хората. Това заяви пред  журналисти Христо Стоичков.  Той присъства...

Годишният бюджет на НПСС се формира от 10% от бюджетите на всички студентски съвети в българските университети. От своя страна бюджетът на студентските съвети се формира от 1% от студентските такси. Студентски съвет на СУ например внася “членство” в размер на 10 000 лв. Като се има предвид броят на родните вузове, бюджетът на НПСС само за една година доближава сумата от половин милион лева.

„В част от своята декларация за промяна във висшето образование НПСС поставя искането да получава по 1 евро на семестър от всеки студент, плащането на което да бъде регламентирано в Закона за висшето образование. Ако това искане бъде прието от следващото правителство, то НПСС ще получава допълнително по 560 000 лева на семестър в касата на организацията”, се пояснява в писмото.

„Дейностите на НПСС през годините по никакъв начин не развиват академичността, научното познание и стимулирането на студентското творчество, въпреки огромния бюджет, с който разполагат. Организацията стои зад следните “академични” събития: пищната церемония Мис и Мистър “Академика”, ежегодните спортни зимни и летни олимпиади, както и церемонията “Студент на годината”. На тазгодишната церемония присъстваха над 30 нашумели изпълнители”, възмущават се част от възпитаниците на нашенски ВУЗ-ове.

Според тях нито един обикновен студент няма възможност да прегледа за какво реално се изразходват средствата на организацията, защото финансов отчет на дейностите липсва. Освен това най-масовите студентски протести никога не са били организирани от тази казионна организация, а са били дело на неформални студентски групи и студентски организации около каузи.

Протестиращи се разгрaничават от студентите: Не искаме Стоичков!

Част от протестиращи се разграничиха от студентите, които си избраха  Христо Стоичков за лице на протестите, предаде репортер на...

Заради липсата на обратна връзка със студентите НПСС е дълбоко непозната за огромното студентско съсловие. „Смятаме за ненужна и вредна за цялата студентска общност узаконената легитимност на тази организация. От цялото й съществуване досега тя е доказала само едно: няма моралното право да се изразява от името на студентите в България, още по-малко от името на гражданското общество”, пише в писмото.

„Ние, долуподписалите се студенти и възпитаници на университетите, НЕ признаваме НПСС и изборът й за водач на студентите – г-н Христо Стоичков. Призоваваме организацията да приключи с политическите си игри, за да не се наложи да я делегитимираме на улицата”, се заявява в писмото.

Вчера НПСС организира студентска сбирка в зала "Арена Армеец", на която специален гост беше футболистът Христо Стоичков, обявен за "знаме и водач" на студентското движение. Десетки студенти са сложили подписа си под анти-НПСС писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com