Светослав Терзиев: Информацията ни е вярна, има проверка на ОЛАФ

11387
Светослав Терзиев: Информацията ни е вярна, има проверка на ОЛАФ

По повод твърдението на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че информацията на в-к „Сега” не е вярна, журналистът Светослав Терзиев заяви пред БГНЕС, че информацията на изданието е абсолютно вярна: „Моят коментар е 100% потвърждение на информацията, която сме публикували. Найденов да я чете внимателно. Това е информация, сбъркал е думите – не е инсинуация, а информация.”

В момента се разследва казус в неговото министерство за злоупотреба с еврофондовете, добави Терзиев. "Стоя зад тази информация, която е публикувана на първа страница във вестника. Извършва се проверка за използване на средства не по предназначение на европейските фондове. Какво ще излезе от тази проверка, е друг въпрос, но в момента се събира информация. Поискана е информация от АФКОС още през декември. Всичко това, което пише във вестника... И преписката си продължава, така че какво отрича министърът, не мога да разбера", каза Терзиев.

Мирослав Найденов: Няма никакво разследване срещу мен

"Смятам, че това е поредната поръчка. Надявам се журналистите от вестник "Сега" да разбират отговорността, която носят с тази своя публ...

Министърът като юридическо лице носи отговорност за използването на бюджетите и на европейските средства по предназначение, посочи той. "Когато 50 000 лв. се дават без конкурс, за да се направи някой профил във Facebook или в Twitter – нещо, което става без пари, всяко дете го прави без пари, това може да предизвика въпроси. И по тези въпроси ОЛАФ иска отговор – нещата са много прости", каза Светослав Терзиев.

Тази информация е публикувана, защото има рецидив, добави той. "Защото министерството прави нов опит да налее още 50 000 лв. за същото. И когато има рецидив – повтарят се едни и същи действия, трябва да бъде предупреден онзи, който ги продължава, че извършва нещо нередно", каза Терзиев.

Парите нямат нищо общо с последователите на страницата, продължи той. "Това нещо се прави без пари. Парите отиват за заплащане на труд. Какъв труд са положили двете пиарки, за да си отворят във Facebook и в Twitter страници, макар и на името на министерството? Какъв е този труд – всяко дете го прави без пари, и 5 лв. дори не трябват. Той трябва да заплаща реалния труд. Няма никакво значение колко са последователите, защото последователи могат да се организират. Всичките чиновници в министерството могат да бъдат накарани да се запишат като харесващи. Това няма никакво значение, то е анонимно", каза Светослав Терзиев. Това няма нищо общо нито с предназначението на еврофондовете, нито с направените разходи, добави той. "Става дума за едно разпиляване на пари и министърът би трябвало да следи парите да не се пилеят, а не да ни баламосва с това, че щели да дават още повече пари, за да ги пилеят и тях", каза Светослав Терзиев по повод твърдението на Мирослав Найденов, че "това е инсинуация на вестника, която цели да отклони вниманието от хубавата новина, че на България й дават допълнително 2 милиарда евро по земеделските фондове."

От информацията, с която вестникът разполага, става ясно, че сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август, а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала, и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева. Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)". Тази дирекция е към МВР и е партньорът на ОЛАФ в качеството на национална контактна точка. През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Европа подхваща Мирослав Найденов за злоупотреба с евросредства?

Обществените поръчки за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чрез Facebook и Twitter, които Министерствот...

Както вече съобщихме, става дума за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Няколко месеца, след като стана ясно, че фирма на бивши пиарки на МЗХ е сключила договор за представяне на програма в мрежите, министерството обявява нова поръчка, този път за поддържането им и отново за максимум 50 000 лв. без ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com