Т. Белев: Държавата да си понесе отговорността

7213
Т. Белев: Държавата да си понесе отговорността

Докладът на Междуведомствената комисия за случая с дюните край Несебър те си го пишат самостоятелно и трябваше да бъде предаден в петък вечерта или днес сутринта на министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Това заяви за БГНЕС природозащитникът от Коалиция "За да остане природа в България" Тома Белев по повод скандалите със строителството в защитени територии.

За скандалния случай с дюните има много подписи на различни служители на различни нива от 2007 г. насам. Трябва да се обърне внимание, че част от тези документи, които са част от преписките, макар че съществуват във вида, в който би изискал законът, според мен съдържат невярна информация. Там има няколко интересни неща, какъвто е примерно подробният устройствен план, според който авторът му е сложил една граница между зона А и зона Б на Черноморското крайбрежие през имота и след това одобрен от кмета на общината, и след това съшият този кмет заявява в писмо, че този имот не попада нито в зона А, нито в зона Б.

Там се представя и докладът за оценка на съвместимост на този проект, в който са описани дюните, а същевременно директорът на РИОСВ твърди, че какво като има дюни, това няма да окаже никакво въздействие, независимо, че част от тези дюни са с приоритетно местообитание, тоест те не могат да бъдат увреждани заради строителството ма хотели и къщи, обясни Белев.

Той посочи, че в доклада на Междуведомствената комисия има и едно писмо на предишния зам.-министър на регионалното развитие Савин Ковачев, в което той твърди, че член 17, който разпорежда, че не могат да се променят предназначенията на имоти на земеделски и горски територии, ако това не е предвидено в ОУП, не важи за този случай. "Такива документи има. Има писма от бившия и настоящия регионален директор по горите, които са съгласували различни неща в рамките на тези процедури, на предишния и по-предишния директор на Горското стопанство в Несебър. В много от документите от началото се говори, че това са пясъци, дюни не са споменати, защото няма такава терминология в кадастъра и в документацията на устройството на горите, но навсякъде е споменато, че това са пясъци", заяви природозащитникът.

За Белев е било важно след този доклад да се видят къде са пропуските в закона. "Да видим какво да променим, за да не се повтори този случай. Държавната администрация вероятно трябва да си направи извод за отговорността на някои от своите служители. За нас това не е въпрос, но това е въпрос на доброто управление. Част от тези хора не са на съответните места вече, други са преместени на други места, но според мен, МС трябва да направи своя преглед на отделните служители, които са подписали документите в рамките на тази процедура", добави Белев.

Има много неща, които са крайно учудващи. Например в рамките на един месец ВиК, което осигурява канализацията, учудващо е твърдението, че няма налична канализация и изведнъж предварителен договор, макар че е ясно, че няма канализация и няма капацитет на пречиствателната станция, която обслужва Несебър, Равда и Ахелой. Това никой не го коментира, че някой си слага подписа на предварителни договори, независимо, че не може да ги изпълни. Това ВиК е дружество на държавата и общината и те трябва да си носят отговорността като подписват подобни документи", заяви още Белев.

Днес трябва да бъдат оповестени резултатите от Междуведомствената комисия, която разследва скандалната сделка с продажбата на 29 дка дюни край Бургас.

В разгара на скандала земеделският министър обеща "до по другия понеделник /14 януари, бел. ред./ докладът по случая да бъде представен на премиера. В комисията има представители на министерствата на земеделието, на екологията, на регионалното развитие, както и на неправителствени организации "За да остане природа в България" и "Зелени Балкани". Те трябваше да проверят защо дюните са попаднали в подробния устройствен план и защо теренът е изключена от горския фонд. Има ли административни и законодателни нарушения и ако има от кого и на какво ниво са извършени. Ако има съмнение, че е извършено престъпление, документацията ще бъде изпратена в прокуратурата, обеща министър Найденов.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 година. В рамките само на няколко дни – на извънредни пресконференции, публични изказвания и прехвърляне на отговорност - проверка в Агенцията за приватизация и Бургаската областна управа, които имат право да се разпореждат с имоти частна държавна собственост, показа, че въпросните дюни в Несебър са продадени от самото министерство на Мирослав Найденов без конкурс.

Разкритията за строителството върху дюните бяха направени от природозащитника Тома Белев, че багери унищожават дюните в местността Кокала между Равда и Несебър. Министър Мирослав Найденов свика извънредна пресконференция на 31 декември и се опита да прехвърли отговорността на подчинените си. Тогава Найденов драматично съобщи, че премиерът Борисов лично е спрял багерите на дюните, но шефката на ДНСК Милка Гечева го опроверга на момента и каза, че фирмата сама е спряла да работи на терена и заповед за спиране на строителството не би могло да има.

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която подписа сделката потресе всички с изказването си: "Подписвам, защото ми се носи за подпис", каза тя и се защити, че е сложила подписа си след 15 експерти. След това стана известен още един скандален факт - управителите на фирмата купувач отскоро са станали съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев, който стана известен около продажбата на два нови апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Друго разследване разкри, че Светлана Боянова е била проверявана от Инспектората към Министерски съвет и че има сигнали до прокуратурата за заместника на Мирослав Найденов.

Редактор: Е. Гигова

Назрява ли Ираклигейт?

На 14 януари от 18:30 ч граждани ще излязат пред сградата на Народното събрание, а причина за гражданското недоволство е ново застроява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com