Вече има глобени фирми, които не са готови за зимата

4685
Вече има глобени фирми, които не са готови за зимата

"Надявам се тази година да сме готови за зимния сезон. След 5 ноември реално фирмите, които не са готови за зимата, започнаха да бъдат глобявани, така че те вече губят пари от това, че не са направили усилия да направят подготовката си до началото на зимния сезон." Това каза пред БНТ инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Срокът, който сме дали, е 15 ноември за окончателно окомплектоване на машини и материали. След тази дата санкциите ще бъдат значително по-високи от тези, които са между 5 и 15 ноември", подчерта Лазаров и уточни, че след 15 ноември фирмите ще получават и допълнителни санкции за това, че не са готови.

За това дали ще продължава да се хвърля пясък и сол върху пътищата по време на зимния сезон, Лазаров каза, че сол ще се хвърля, а пясък няма да се хвърля върху първокласните пътища, където скоростите на движение са по-високи.

"Когато настилката е суха, наличието на пясък е опасно точно толкова, колкото и когато има лед върху пътя. Забраняваме използването на пясък по първокласните пътища и автомагистралите, като по автомагистралите се ползват от край време само химически вещества. Борбата със зимата ще се води основно с химически вещества – сол - натриев хлорид. Изискваме от фирмите да имат и други соли и химикали, които работят до към минус 20 градуса, защото солта работи до около минус 5, минус 10 градуса", обясни председателят на УС на АПИ.

Запитан ще останат ли някои райони без почистени пътища, след като бъдат санкционирани някои фирми, Лазаров отговори, че фирмите дават дежурства задължително. "Това, че ние ги санкционираме, не значи, че някой регион е оставен без надзор и без пътно почистване", подчерта Лазаров.

За миналогодишната случка, когато АМ "Хемус" беше затворена при прохода Витиня заради непочистен сняг, Лазаров посочи, че тези драматични събития са били създадени от ред обстоятелства.

Ремонтиран пътен участък пропадна (Снимки)

Над половин метър пропадна пътен участък на бул. "Ал. Батенберг" срещу данъчното и кръстовището с полицията в Казанлък. Пропадналият ...

"Основното от тях е това, което поддържащата фирма направи на АМ "Хемус" в района на Витиня, реално тя изпусна пътя. Не бяха подготвени и шофьорите на товарните автомобили, не бяха с вериги и не спазваха инструкциите на пътна полиция и навлязоха по непочистен път. Организацията вече е подобрена. Това се видя още в края на зимния сезон през миналата година. Товарните автомобили бяха спирани още в подножията на проходите", заяви Лазар Лазаров.

Попитан за проблемите на АМ "Тракия" в последната отсечка от Петолъчката до Карнобат, Лазаров отговори, че твърдо проблемите няма да се отразят на сроковете за завършване, които са в началото на февруари 2013 г.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com