X
 
 

360 души ползват услугите по проекта "Патронажна грижа+" в Бургас

1193
360 души ползват услугите по проекта "Патронажна грижа+" в Бургас
Снимка: Община Бургас

Общо 360 възрастни и самотни хора или хора с увреждания ползват ежедневно безплатните социални услуги по проекта „Патронажна грижа +“, осъществявани от Домашния патронаж в Бургас. Това сподели днес нейният управител Валентина Станкова на среща с журналисти, на която бяха представени целите, дейностите и резултатите по проекта.  

В нея взеха участие още зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности на Община Бургас Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, директорът на общинската дирекция по здравеопазване и социални дейности Мая Казанджиева, представители на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и специалисти, предоставящи социалните услуги.  

„Проектът има две направления – предоставяне на патронажна грижа на възрастните хора и хора с увреждания, и хора, получаващи подкрепа за преодоляване на пандемията от COVID-19 и мерките, свързани с това. Целта ни е чрез този проект да успеем да достигнем до възможно най-голям брой хора, които имат нужда от тази социална и медицинска подкрепа“, сподели зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности в Бургас Йорданка Ананиева.  

Управителят на Домашен социален патронаж Бургас Валентина Станкова разказа, че проектът подпомага възрастните хора и хората с увреждания да се справят с проблемите от ежедневието физически, но и психически.  

„Капацитетът по „Патронажна грижа +“ е 241 потребители, но реално имаме повече желаещи да ползват услугата. В момента 360 са хората, които ползват услугата, а е комплексна и включва грижи от медицинска сестра, рехабилитатор, домашен санитар, психолог, социален куриер и дори извършване на леки ремонтни дейности в домовете на тези хора. Започнахме с един рехабилитатор, сега са четирима“, заяви управителят на Домашен социален патронаж Бургас Валентина Станкова.  

По проекта медицинска грижа от рехабилитатор и медицинска сестра, която извършва различни леки медицински манипулации, като вливания, инжекции, превръзки, измерване на артериално налягане и на кръвна захар, получават общо 222 лица. Освен това, домашни санитари помагат в домакинството и обслужването на потребителите, а 33-ма потребители ползват услугата психологическо консултиране. Оказва се, че заради пандемичните условия и условията на карантина зачестиха депресиите и паник атаките на възрастните хора. Това налага назначаване на още един, допълнителен психолог.  

Патронажната грижа включва още пазаруване от социалните куриери на хранителни услуги и лекарства, заплащане на битови сметки и неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите, както и транспортиране до лечебни заведения, когато това се налага.  

Второто направление по проекта „Патронажна грижа +“ включва закупуване на лични предпазни средства, на дезинфектанти и препарати за почистване, тестване на персонала и на потребителите с цел превенция срещу коронавирусна инфекция и назначаване на допълнителен персонал за осигуряване на почистване и дезинфекция на помещенията в социалните центрове.  

„Чрез това направление предстои да закупим и доставим на всяка една социална услуга в Бургас UV устройства, йонизатори и бактерицидни лампи за дезинфекция на помещенията, както и осигуряване на компютърна техника за предоставяне на услугата по дистанционен начин, ако пандемичните условия го наложат“, сподели още началникът на общински отдел „Здравеопазване и социални дейности “ Адриана Христова.  

Председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова сподели, че местният парламент също подкрепя дейността и усилията на Община Бургас и Домашния патронаж в работата им за подкрепа на най-уязвимите хора, болни и самотни хора.  

Целта на проекта е да осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19. Ще се осигури продължаване на подкрепата по осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домове на лицата, които са най-застрашени от коронавируса.  

Предоставянето на допълнителна финансова подкрепа във връзка с мерките по превенция от заразяване с COVID-19 и предоставяне на патронажна услуга ще осигури продължаваща подкрепа и в извънредната обстановка в отговор на актуалните нужди, свързани с превенция и ограничаване на коронавируса и потребностите на уязвимите групи.  

Проект „Патронажна грижа +“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Още от БУРГАС:

Инвестираха 7.5 млн. лв. в разширяването на Рибарското пристанище в Несебър

Спектакълът "Web Бурлеска" ще гостува в Бургас

Новият областен управител на Бургас започна дело по случая с незаконните чадъри в Несебър

Бургас ще бъде домакин на Международния ден на младежта

Бургаските писатели учредяват клуб "Млад преводач"

Осигуряват допълнителен паркинг за TEEN BOOM FEST в Бургас

Летен спортен празник ще се проведе в Бургас

Община Бургас ще отбележи 90 години от рождението на Тончо Русев

Природонаучният музей в Бургас ще покаже 10 триизмерни модела на риби, делфини и медузи

"Джаз Бугас" продължава още два дни

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com