АКФ: Общият устройствен план на Царево се изработва в нарушение на законодателството

7444
АКФ: Общият устройствен план на Царево се изработва в нарушение на законодателството
Снимка: Антикорупционен фонд

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на регионалното развитие и благоустройство затова че според органа Общият устройствен план на Царево се изработва при неактуален кадастър и в нарушение на законодателството.

На основание засиления обществен интерес, след извършена справка на правния екип на АКФ в публикуваната информация в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), от АКФ се установи, че надлежно са изготвени и налични специализирани карти на пясъчните дюни в района на морски плаж „Корал“, във формат PDF, но генерираната карта на кадастрално-административната информационна система на АГКК при отбелязване на слой "дюни" не е нанесена пълната информацията от специализираната карта, публикувана в сайта на АГКК.

В Царево правят протест на Разпети петък

Точно на Разпети петък (14 април), от 11:00 часа жители на Царево ще се съберат на протест на моста на река Караагач. Протестът е зарад...

В съобщението си до медиите от АКФ информират, че според Закона за устройството на черноморското крайбрежие „Морските плажове и дюните, които не са разположени непосредствено зад плажната ивица или не попадат върху морския плаж, се нанасят в кадастралната карта съобразно координатите на определящите ги точки, описани в акта за държавна собственост. Морските плажове и дюни, за които няма издадени актове за държавна собственост, се нанасят в кадастралната карта съобразно границите им, определени в специализираните карти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).“

От АКФ считат, че не е изпълнено задължението да се поддържа актуалната кадастрална карта и по-конкретно че информацията в създадената специализирана карта не е нанесена в необходимия цифров формат в кадастралната карта, поддържана от АГКК, така че при зареждане на слой "дюни", те да бъдат коректно отразени.

От АКФ настояват да бъде извършена проверка и да бъдат предприети незабавни действия по отстраняване на извършени нарушения при коректното отразяване на информацията в кадастралната карта, поддържана от АГКК, още повече че при допълнителна проверка на предвидените промени на ОУП на община Царево.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com