Библиотека от бъдещето използват учениците от Търговската гимназия в Бургас

13951
Библиотека от бъдещето използват учениците от Търговската гимназия в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Електронната библиотека на Търговската гимназия в Бургас се радва на изключително голям интерес от страна на ученици и преподаватели. Данните са от изминалия месец, през който тя съществува и помага в образователния процес.

Actualno.com разговаря за новата придобивка Николай Комнев, заместник директор по образователни технологии: “Идеята се породи от там, че се регистрирахме и започнахме да работим с „Гугъл образование“. Ресурсите на Гугъл за образование не са комерсиални и дават възможност за едно неограничено дисково пространство, достъпно от всякъде с рестрикции и правила. Това ни даде възможност да направим тази библиотека, чийто ресурс за запълване е 400 хиляди тома. Напълно достатъчно за училищна библиотека. Идеята на този ресурс е да осигурим достъп до нея седем дни и 24 часа в денонощието за нашите ученици и преподавателите. Те трябва да имам акаунти и имейл адрес на нашия домейн. Библиотеката закупува литература в книжен и електронен формат и тази литература ние я споделяме с нашите ученици, само през домейна. Те могат да четат от екран в едно и също време само от един домейн. Един домейн - един човек“.

Николай Комнев добавя още, че учениците биват регистрирани от класните ръководители и се спазва ерархията - класен ръководител, ръководство на училището, библиотекар, който обслужва и книжния и електронния фонд.

В библиотеката има десет работни места с преносими компютри. Ако даден ученик не си носи електронното устройство, може да посети библиотеката. Там има и аудио книги, драматизации, споделени в интернет от БНР.

Децата могат докато учат по български език и литература да чуят гласа на артиста, да видят интервю с него. Бизнес литературата също е на лице. В момента в който постъпи нов том в библиотеката, всеки ученик получава имейл с кратка анотация на четиво. По този начин информацията достига до учениците, още преди да са я потърсили.

Освен всичко друго идеята на библиотеката е да бъде място, където децата се събират, не само като в читалня. Това е място за срещи на ученическият съвет, провеждат се заседания, уроци, клубове по литература и по други предмети.

Мястото е уютно и функционално. Достъпът до библиотеката става с карта, което дава възможност по всяко време на деня да се посещава. Това важи и за времето, когато работното време на библиотекаря е свършило, трябва само училището да е отворено. Вратата е с електронен достъп и сама се отваря и затваря. Охраната е надеждна и сугурна, защото при чекиране се изписва името на потребителя и часът в който е влязъл и излязъл. Всеки ученик и учител решава сам дали да използва огромния ресурс от дома си или на място в Търговската гимназия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас