Бракониери и пожари заплашват целостта на горите в бургаски регион

12248
Бракониери и пожари заплашват целостта на горите в бургаски регион
Снимка: РДГ Бургас

Инженер Станимир Божанов е завършил Лесотехническия университет през 1999 година. Започва работа като началник горскостопански участък в Карнобат, след което в продължение на седем години работи в ДГС Ново Паничарево. В РДГ Бургас е от 1999 година, като първо е експерт, а по-късно старши главен експерт по стопанисване на държавните гори. От 2012 година е зам.-директор в дирекцията, а през 2017 година е назначен за директор на РДГ Бургас.

Actualno.com разговаря със специалиста в началото на лятото - важен сезон за опазването на горите от пожари и бракониери.

Инж. Божанов, каква роля играе контролът при опазване на горите?

Общо за първите шест месеца на тази година горските инспектори и експертите на дирекцията имат съставени 220 броя актове за установени административни нарушения в това число 4 броя по Закона за лова и опазване на дивеча, 36 броя по Закона за рибарство и аквакултури и 180 по Закона за горите. Задържани са 130 пр. м3 дърва за огрев, 50 кг. недървесни горски продукти – липа, 7 бр. МПС, 14 коне, 15 каруци, 3 моторни триони, 3 лодки, 7 мрежи с обща дължина 140 метра. Най-често срещаните нарушения са съхранение и транспортиране на дървесина, немаркирана с КГМ и без превозен билет, движение на товарно превозно средство транспортиращо дървесина, без да има изградено устройство за позициониране и проследяване на движението му – GPS устройство, не изградена система за постоянно видеонаблюдение и неосигурен непрекъснат запис на обектите за складиране, преработка и търговия с дървесина и недървесни горски продукти.  

Какви мерки се вземат от РДГ Бургас в началото на летния сезон, за да не се допускат пожари в района?

Регионална дирекция по горите Бургас контролира дейностите в горските  територии, попадащи в териториалния му обхват, по изпълнение на мероприятията за защита на горските територии от пожари. Беше разработена регионална програма за защита на горските територии от пожари, която се изпълнява от собствениците или ползвателите на горски територии. По предложение на директора на РДГ Бургас, областният управител на област Бургас със заповед е определил пожароопасен сезон в горските територии в област Бургас за периода от 01.04.2019 до 31.10.2019 година. С писма до държавните горски и ловни стопанства и кметове на общини РДГ Бургас обърна внимание за срочно изпълнение на противопожарните мероприятия за тази година, като с предимство следва да се правят нови и поддържат стари минерализовани ивици, бариерни и лесокултурни прегради. Провеждат се срещи с кметове на общини и населени места, както и с ползватели на земеделски земи, на които се обръща внимание стриктно да се спазват правилата за пожарна безопасност и да се предприемат действия за недопускане на пожари и своевременното им потушаване. РДГ Бургас поддържа оперативна връзка с щабовете по Закона за защита при бедствия в случаите на повишена пожарна опасност и при гасене на пожари в горските територии. За първите шест месеца на 2019 година на територията на РДГ Бургас са отчетени 4 броя низови пожари с опожарена площ 723 дка.

Какво трябва да знаят хората, които отиват сред природата, как да я пазят от инциденти?

През последните години нарасна броят на възникналите пожари в горски територии в резултат на проявена небрежност и умишлени палежи. Хората, които отиват сред природата, трябва да проявяват постоянна бдителност с цел недопускане на пожари. Всички физически лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии, са длъжни да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Местата за палене на огън в горските територии са определени в съответствие с предвиденото в плановете за дейностите по опазване от пожари, в горскостопанските планове и програми и по възможност в близост до водоизточник. Хората трябва да знаят, че по време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

Кои са най-честите грешки които допускат къмпингуващите?

Най-честите нарушения, които допускат къмпингуващите, са паленето на огън извън разрешените за това места и захвърляне на незагасени цигари. Не са рядкост и случаите на изхвърляне на отпадъци, които замърсяват природната среда и спомагат за разрастване на горските пожари. Чл.263 ал.1 от Закона за горите предвижда наказание с глоба до 2000 лева на физически лица за описаните по-горе нарушения, ако деянието не съставлява престъпление.

Какви проверки извършват специалистите на РДГ Бургас в насока превенция на пожарите?

Всяка година през месец юли извършваме проверки на терен по изпълнение на противопожарните мероприятия на всички държавни и общински структури и горски кооперации. Задължително се проверяват лицата извършващи дърводобивна, залесителна или друг вид дейност в горските територии или в непосредствена близост до тях за изпълнение на мерките за пожарна безопасност. Служителите на дирекцията следят да не се допуска палене на огън в близост до газопроводи и продуктопроводи, както и натрупване на остатъци от земеделски култури на разстояние по-малко от 10 м. от границите на горските територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com