Бургаските художници и занаятчии ще имат свой базар всяка седмица

1405
Бургаските художници и занаятчии ще имат свой базар всяка седмица
Снимка: Община Бургас

Улицата, която се намира в историческото ядро на града, между главната „Александровска“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм, вече изглежда по напълно различен начин след ремонт по проект „„Път на културно-историческите ценности през вековете“, по който се реновира и Етнографския музей.  

Това е място с безспорен капацитет, което с решение на Общинския съвет в края на миналата година бе определено като зона за приоритетно развитие на артистични общности и творчески индустрии, затова отправихме покана към три структури в тази сфера – Дружеството на бургаските художници, Регионалната камара на занаятчиите и Филиала на Националната художествена академия да се включат със свои представители в базари и изложения, които ще се организират в избран от тях ден от седмицата, заяви зам.-кметът по „Култура, туризъм и спорт“ Диана Саватева.  

"Бургасбус" спира нощната линия

От “Бургасбус” ЕООД уведомяват всички пътници, ползващи услугите на превозвача, че поради усложнената епидемиологична обста...

Заради гласуваното от Общинския съвет облекчение, до края на годината развиващите дейност в приоритетната зона са освободени от такса тротоарно право. Това обаче не отменя ангажиментите им по Наредбата за поставяне на преместваеми обекти, която изисква изработване на схема.  

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка.  

В зоната ще бъдат включени и най-добрите практики от инициативата БулевАРТ, която преобрази и оживи пространства по бул. „Богориди“ и съседните улички.  

Идеята е да се формира среда за партньорство между творци и производители от различни области, което ще допринесе за създаване на нови проекти и общ продукт. Общината предвижда още организиране на обучителни семинари, в които занаятчии, художници, преподаватели да представят демонстрации на интересни и автентични техники. Бургас е изградил отлично сътрудничество с посолства и институти, които също ще могат да гостуват тук.  

Две бургаски училища ще работят по пилотен проект за пътната безопасност

Две бургаски училища - ОУ "Любен Каравелов" и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията", ще работят по програма за пътна безопасност на н...

Неразделна част от развитието на зоната е новото арт кафе, ситуирано в края на ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Св.Св. Кирил и Методий“. На януарското си заседание Общинският съвет на Бургас прие решение то да бъде отдадено под наем чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване с изричното условие, че в договора ще бъде вписано задължение на наемателя всяка седмица за определен период кафето и откритото пространство към него да се ползват безвъзмездно от творческите общности.

Идеята ул. „Алеко Константинов“ да се превърне активно градско пространство включва и гражданите, които имат имоти и бизнес на нея. С тях бе проведена обща среща, както и индивидуални разговори. Те също ще се възползват от облекченията, предвидени в приоритетната зона.

Зоната ще е една от новите локации в културния календар на града. Освен ежеседмичните базари, тук се предвиждат и серия от разнообразни събития в периода 11- 24 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас