Деца от Бургас: Да си скейтър не е престъпление (СНИМКИ)

8938
Деца от Бургас: Да си скейтър не е престъпление (СНИМКИ)
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

„Да си скейтър не е престъпление“, казват деца от Бургас, които карат скейтборд в центъра на града. На въпрос на Actualno.com - знаят ли за проблемите на техните връстници от София, отговарят в един глас. „Ние сме с тях! Подкрепяме ги и ги защитаваме!“. Стилиян добавя: “Аз научих, че на децата, които карат борд пред НДК, това вече им е забранено и веднага написах в социалните мрежи да ги оставят да спортуват, това не е престъпление“ .

Скейтърите от Бургас са доста облагодетелствани по отнощение на базата. В града има няколко регламентирани места за практиуване на този спорт, като най-голямото се намира в парка на комплекс “Изгрев“. Съоръжението беше изградено по „Интeгpиpaн пpoeĸт зa oбнoвявaнe нa знaчими пpocтpaнcтвa в гpaд Бypгac", финaнcиpaн пo OΠ "Peгиoнaлнo paзвитиe" и открито през 2015 година. Освен скейтборд, там могат да се карат ролели и велосипеди, има зони, както за начинаещи, така и за напреднали.

Част от простраството пред паметника „Пантеон“ в морската градина също е пригодено за каране на сейтборд, като има наклон подходящ, даже за най-малките любители на този спорт.

Въпреки това, децата искат да карат навсякъде и имат свои любими места. Едно от тях са стълбите и пространството пред Съдебната палата. Там обаче не е особено удобно, както за посетителите в държавната институция, така и за скейтърите. Това е причината децата да се събират на това място през почивните дни, когато няма много хора. Мястото обаче не пригодено за тази цел. Важно е да се съхрани и архитектурната среда, какъвто е доводът на столична община - да забрани карането на скейтборд в зоната пред НДК.

Идеята да се създаде специално съоръжение за каране на ролери и скейтборд в комплекс „Меден рудник“ беше дискутирана преди време и влизаше в плановете на община Бургас. За съжаление, тя все още не е реализирана.

И въпреки съпричастността на скейтбордистите от Бургас към техните „колеги“ по спорт, все пак безопасността е на първо място. Не са редки инцидентите с практикуващите тези екстремни спортоеве и случайните минувачи. Същото се отнася за велосипедистите и любителите на ролери. Задължително е да се използват алеите и другите съоръжения, направени специално за тях. Ползването на нерегламентирани места, улици по които има трафик или минават много хора, винаги крие рискове за здравето и живота на всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас