X
 
 

Физическата активност и правилното хранене са в основата на борбата с остеопорозата

972 0
photo of Физическата активност и правилното хранене са в основата на борбата с остеопорозата
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Световният ден за борба с остеопорозата - 20 октомври ще бъде отбелязан в Бургас с информационна кампания. Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас ще се включи в нея, като даде възможност на всички желаещи да определят своя личен риск от остеопороза.

На 20 октомври, на различни места в града, доброволци и лекари ще раздават материали с информация за заболяването. Посетителите ще могат да си направят едноминутен тест на риска от остеопороза. Това ще стане в шатра на площад "Тройката" и в КЦ „Морското казино“. Тестът е разработен от Международната фондация по остеопороза. Отговорите на 19 въпроса ще дадат информация на специалистите да направят своите заключения и насоки за лечение.

Остеопорозата е болест при която плътността на костите се влошава и това води до намаляване на здравината на скелета. Повишава се рискът от фрактури, особено в областта на китките, гръбначният стълб и бедрата. Загубата на костна плътност протича почти без симптоми и много често първият знак за остеопороза е фрактурата.

Мерките, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза, включват физически упражнения, прием на калций, излагане на слънце за да се набави витамин Д, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. Храните богати на протеини допринасят за по-здрави кости и за превенция на остеопорозата.

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители