X
 
 

Глад за учители в Бургас

4653 0
Глад за учители в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Усилено се търсят учители - това казаха представители на Дирекция „Бюро по труда“ в Бургас. Още в началото на месец юни е започнал да се проявява интересът от страна на учебните заведения, където има недостиг на кадри. Заявените места са много повече е сравнение с други години.

„Ние насочваме педагозите към заявените при нас позиции. В момента са 55 свободните места за учители“, каза Атанаска Янева, началник отдел „Посреднически услуги“.

На другият полюс са хората с ниска квалификация. Интересът към тях от страна на работодателите е много голям:„От една фирма имаме заявени сто работни места за хора с начално образование. Предишният месец търсиха по-малък брой, а сега увеличиха търсенето. Но в Бургас общите работници са много малко“ пояснява Атанаска Янева.

Хората с ниска степен на образование не са изключени от пазара на труда. Те могат да се включат и в курсовете по преквалификация, които организира Бюрото по труда.

„Има курсове за хора с всякакво образование от основно и нагоре. Голям процент от завършилите курсовете, лесно си намират работа, вписват се бързо в пазара на труда. Когато ги търсим, за да им предлагаме работа, обикновено вече са си намерили“, казва Гергана Костадинова, началник отдел „Услуги по заетостта“ в Регионална служба по заетостта.

Работят и мобилните бюра по труда. Такива вече съществуват в Поморие, Карнобат и други населени места. „Това е една нова форма, която тепърва се развиват в Бургаска област. Избират се селища с по-ограничен транспорт. Методът се нарича „изнесени работни места“. Работата им е да предлага целият набор от услуги на бюрата по труда. Има интерес от страна на безработните, ангажирана е местната власт и другите институции. Посредничеството между работодателите и търсещите работа е най-важното в този процес“, обяснява Гергана Костадинова.

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда“ за община Бургас, в края на месец юли са 2080 души. Отчетен е ръст на безработица от 0,05, спрямо предходния месец.

 

 

 

Actualno.com

Етикети: