Хората с основно образование си намират по-лесно работа в Бургаски регион

5695
Хората с основно образование си намират по-лесно работа в Бургаски регион
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Бургас не се развива като индустриален град, но продължава да дава работа на много хора, заради туризма. До този извод са стигнали представители на Регионалната служба по заетост и Бюрото по труда и в града.

Данните, които изнесе Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта, показват увеличение на регистрираните безработни. Те са 11 хиляди 114 души, което в сравнение с предния месец, бележи увеличение с над 400 души. В същото време, градът е на седмо място по безработица. През лятото, тя пада до два процента.

Процесът обаче е двустранен, защото има и много хора, които са започнали работа. В бюрата по труда са обявени над хиляда работно места. Хората със средно и висше образование са най-големият процент регистрирани като безработни. Специално в Бургас, по-лесно намират работа хората с основно образование, те са най-малко регистрирани в бюрата по труда.

Въпреки това има работа и за квалифицирани кадри. 11 са обявените работни места за лекари и други медицински работници, необходими за Спешна помощ.

„През лятото нивото на безработните ще падне под два процента. Вече са обявени 782 работни места , като по-голямата част от тях са свързани с летния сезон. Курортите, летището, малки предприятия, които произвеждат продукция, свързана с туристическия сезон, автобусни фирми, всички търсят персонал", каза Живко Янакиев, директор на „Бюро по труда Бургас. “

Има работни позиции, които се търсят целогодишно и те са свързани с търговията, включително по интернет, кол центрове, има работа за касиери в магазини.

За повечето обявени от работодателите места не се изсква голяма валификация, като това важи най-вече за работещите само през лятото.

„В Бургас най-голяма е зависимостта на пазара и иклномиката със сезонната заетост. Сега градове като Пловдив, София, Варбна Велико Търново, Стара Загора, са с по-ниско равнище на безработица от Бургас, а преди не е било така. Значи там икономиката се е развила и осуигурява целогодишна заетост. По маклко зависи от сезона. И областният управител Вълчо Чолаков подстави като въпрос на работодателите. Той ги запита - какво правят, за да се развива икономиката на областта.Това се налага като извод“, добави Живко Янакиев.

На 26 март в Бургас ще се проведе ежегодната Трудова борса. И тя ще даде шанс за реализация на много хора. Но и на този форум, повечето работни места които се предлагат, ще бъдат сезонни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com