Кметът на община Сунгурларе: Пред фалит сме!

16196
Кметът на община Сунгурларе: Пред фалит сме!

Oбщина Сунгурларе е на път да фалира, сподели кметът Георги Кенов пред „Фокус”.  

Причината са блокираните вече пети месец близо 4 млн лева общински средства в КТБ. Блокираните общински пари във фалиралата банка са около 1,5 млн. лева и около 2,5 млн. лева предназначени за авансово плащане по европроект. Кметът не може да плати заплати и електричество, и е изключително затруднен.

Кралиците на Бургас – в помощ на Малката звездичка Ани

Момичетата, които се впускат в надпреварата „Кралица на Бургас” ще помогнат в набирането на средства за 6 годишната Ани Мих...

По думите му ако до 15-20 дни държавата не се намесени ще е принуден да затвори общината. Кенов припомни решение на Националното сдружение на общините за безлихвени заеми като такива са отпуснати на общини като Бургас и Айтос, а Сунгурларе е получила едва 150 хил. лева.

Освен проблем със заплатите, кметът е притеснен и от европейски проект, който трябва да започне и за който има избрана фирма-изпълнител. На нея обаче не може да й се плати, защото парите също са в КТБ. Той недоумява как въпреки че 2,5 млн. лв. за авансово плащане на фирмата са били под специален надзор на БНБ, сега ги няма.

"Вече пети месец общината плаща заплати на учителите, които са около 500 хил. лева. Как една бедна община може да се справи? Нито ден не сме просрочили. Финансираме домашен патронаж и детски градини, старчески домове. Освен това общината има съставен данъчен акт от НАП за ДДС, освен това и глоба от РИОСВ за рекултивация на сметището от 30 хил. лева – как да съществуваме?", пита реторично кметът.

Според него общината е обречена на гибел, но лошото е че като Сунгурларе има още други общини. От общината са платени поне до Нова година отоплението и нафтата на училищата, детските градини и училищните автобуси. По думите на Кенов сме свидетели на едно цинично отношение от страна на банката. Кметът каза още, че била държавна политика общински пари да се държат в КТБ и са работили добре с клона на банката в Сунгурларе. 

Убиецът на 11-месечната Красимира употребил и канабис

Граничният полицай Костадин Стоянов, който уби 11-месечната Красимира с колата си на 11 септември тази година, е с повдигнато обвинени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас