Майката-беглец на първото бебе за 2015 г. в Бургас е шизофреник

33664
Майката-беглец на първото бебе за 2015 г. в Бургас е шизофреник
Снимка: Thinkstock

В петък стана ясно, че майката на първото бебе, родено в Бургас през 2015 г., е избягала от болницата часове след раждането. 22-годишната Катя от Средец, за която това е трето раждане, липсвала още при първата визитация – около 4 часа след раждането на бебето Иванка.

Днес стана ясно, че ромката е е с диагноза шизофрения и не знае кой е бащата на детето. „Тя е със 115 лв. пенсия Катя и за двете деца получава 85 лв. детски, майка й, тя е социално слаба и ние така с каквото може – помагаме си взаимно", разказа сестрата на Катя - Милена Димитрова.

Майката на убитото бебе сигнализирала полицията още вчера, не ѝ помогнали

Скандално неглижиране от страна на полицията във връзка със случая на убитото 2-годишното момиченце в столичния квартал "Редута". Оказв...

Бабата на новороденото бебе Жечка Стаматова бе категорична: „Станало е вече, както гледа другите и това ще гледаме".

Самата млада майка обясни в ефира на bTV защо е избягала: "Ми, защото второто ми дете вдигна температура и аз дойдох да я видя как е".  „Аз бях с нея вечерта в болницата и к’о да видя - тя след мене, в таксито", разказа сестра й.

На третия ден след раждането Катя знае, че трябва да изпишат бебето й, но от болницата отказват да го дадат: "Казаха, че правят изследвания, ще излязат резултатите в сряда и ще ми звъннат оттам".

Ромката не мислела да изостави Иванка и смята че може да се грижи за нея.

Реакцията на институциите:

Майка изхвърли бебето си от втория етаж в Сливен

Сливенската полиция задържа майката, изхвърлила седеммесечното си бебе, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Жената е на 22 години...

Това не е прецедент и ще продължи да не бъде, ако не се промени начинът, по който се работи в бедните и сегрегирани райони. Това заяви зам.-министърът на младежта и спорта и бивш шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

Най-малко 2000 са изоставените деца през 2014 г. Тази цифра вероятно е консервативна, тъй като в много случаи изоставянето става вътре в семейството и институциите не разбират за него.

Каменов се обяви за законодателна забрана за изоставянето на деца до 3-годишна възраст, както и обвързване на абсолютно всички помощи с ходенето на училище. По думите му на места като Средец има дефицит на специалисти на терен: „Ако мислим, че ще помогнем на хората само с помощи, грешим”.

Раждането на деца от момичета на 12-13 години може да е свързано с престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, но дълго време прокурорите отказвали да образуват досъдебни производства с мотива, че става въпрос за традиции и обичаи на ромите. В тази връзка Каменов посочи, че към момента има 180 осъдени за съжителство с дете, но основно става дума за пробации, а не за ефективни наказания.

Зам.-министърът обаче отново подчерта, че санкциите няма да помогнат, ако не се работи с момичетата в риск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com