Находки от Русокастро разкриват любопитни факти от Средновековието

4638
Находки от Русокастро разкриват любопитни факти от Средновековието
Снимка: РИМ-Бургас

Новите разкрития на археолозите в крепостта Русокастро, която се намира в Бургаска област показват, че там са отглеждали различни животни, част от които са използвани за храна, а други за различни търговски дейности.

Това е описано в доклад за животинските кости, открити при разкопките през 2019 година. Негов автор е бургаският зоолог д-р Георги Рибаров.

Изследването дава данни за останки от камили и европейски зубър, известен като европейски бизон. Той достигал тегло до над един тон и дължина над три метра.

Останките, които са намерени са вероятно от едногърба камила. Според д-р Рибаров откритата камилска кост в Русокастро показва значението на средновековния град като търговско средище. През средните векове камилите са били използвали за керванна търговия и много по-рядко в пътуващи циркове.

Намерените останки на диви бозайници са от чакал, благороден елен, лисица, дива свиня, елен-лопатар, дива коза, вълк и заек. Особено ценни са намерените кости от дива коза, която е вид обитавал високите части на планините.

По отношение на дивите птици костите са от яребица, сив жерав, колхидски фазан, кеклик, лебед, голяма дропла, патица лопатарка, черноврат гмурец, скален гълъб, голяма бяла чапла и обикновен мишелов. Костите от ястреб-мишелов се свързват с отглеждането им за лов на благородниците.

В изследването домашните животни са представени от кон, домашна свиня, коза, овца, магаре, куче, котка, говедо и бивол. Най-много са костите от домашни прасета, следвани от коза и овца. От птиците доминират костите намерени от кокошка, гъска и патица.

Морските обитатели са представени чрез останки от паламуд с размер до три килограма и есетра. Открити са и черупки от зелен морски рак, паури и морски миди.

От сладководните са документирани кости на шаран, каракуда, бяла риба, сом, мида. Открити са и останки от два вида сухоземни костенурки, които най-вероятно са били изпечени заедно с черупките.

Анализирането на находките от проучването дава нов поглед върху природната среда в която са живели средновековните хора. През 2019 година 32.2% от откритите кости са на диви животни, което дава възможност на археолозите да констатират, че една трета от начина на хранене на обитателите на замъка е била дивеч.

Специалисти от Регионален исторически музей Бургас извършват разкопките в Русокастро. Те са подпомогнати финансово от Община Камено и Министерството на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас