X
 
 

Най-тъжната дата в историята на арменците ще бъде отбелязана с факелно шествие в Бургас

1012
photo of Най-тъжната дата в историята на арменците ще бъде отбелязана с факелно шествие в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Геноцидът извършен над арменския народ в периода 1915 – 1923 и тази година ще бъде почетен в Бургас. Международният ден в памет на жертвите ще бъде отбелязан от техните потомци, граждани, представители на местната власт.

Една от проявите е факелно шествие, което ще започне от централния площад в града "Тройката" в посока църквата "Сурп Хач", тази вечер от 19 часа.

Степан Дадурян всяка година е в първите редици на шествието. Младият мъж е журналист и горд потомък на два арменски рода изгонени от Турция.

За Actualno.com той сподели: “В навечерието сме на най-тъжната дата за всеки арменец по света. 24-ти април е символ на убийства, гонения, разграбване на цял един етнос в бившата Османска империя и сегашна Турция. Защо казвам сегашна Турция. Защото, когато имаш претенции да вземаш положителните неща от миналото, трябва да си признаеш и греховете. 104 години чакаме лидерите на южната ни съседка да признаят зверствата и най-накрая нашите деди да почиват в мир. Моят род основно е от Родосто (сегашен Текирдаг), Истанбул и Адапазар. Едната ми прабаба от страна на майка ми Елза е родена в България. Нейните родители са дошли тук в края на миналия век. Тогава е било първото голямо гонение по времето на султан Абдул Хамид, в периода 1896-98 година. Другата бежанска вълна е била в периода 1919-1921 година. Точно през 1921 година пристига семейството на моят дядо Кеворк (баща на моя татко), който е бил на няколко месеца когато са пристигнали в Бургас с влакова композиция. Искам да вметна, че когато са тръгвали от Турция, хората са били вкарани в първите вагони, а багажът в последните. Когато пристигат установяват, че багажните вагони ги няма и са били откачени преди границата. Било е много тежко... Ние сме благодарни на България, че в онези трудни години отваря границите на близо 70-80 хиляди бежанци. За нас България е Родина“ .

Надеждата на Степан и неговото семейство е, че "Никой не е забравен, нищо не е забравено". Под този наслов ще премине и концертът посветен на спомена за жертвите. В него ще участват самодейни колективи и гости от Пловдив - вокална формация "Сирун". Възпоменателният концерт ще се състои в Кукления театър, а входът е свободен.

Цветя пред паметника до арменската църва"Сурп Хач", ще бъдат поднесени на 24 април.

Арменска апостолическа православна църква в града е инициатор и организатор на възпоменателните събития.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • заровена тайната за руския колаборационизъм в арменския геноцид 3 заровена тайната за руския колаборационизъм в арменския геноцид преди 4 седмици Профил на трол?
  до 1965 г. в СССР даже споменаването за арменското клане бяха забранени . Всякакви книги за Геноцида са забранени и иззети от обръщение. В Съветска Армения споменаването на Геноцида се е смятало за националистически акт, за расизъм по отношение на турците и за политическо дисидентство - човек, който държи книга за Геноцида в къщи би могъл да бъде обвинен в „антисъветизъм” и арестуван като „ виж още ›› фашист”. Клането над арменците се представя като „междунационални взаимоотношения”, „класова борба”, а турци и червеноармейци, които са осъществявали клането са причислени към угнетената класа, която в рамките на класовата борба унищожава своите арменски помешчици. Това е пренаписване на историята - няма никакъв намек за решението за депортирането и изколването на арменците, за въвличането на армията и жандармерията в погромите над арменците - в Османската империя цялото арменско население се е състояло от угнетители, а червената армия освобождава турците, които са угнететната класа. В Западна Армения, граничеща със Съветска Армения – в източна Турция, продължавали кюрдските възстания и оцелелите на тези територии, преминали в Закавказието арменци са били депортирани от Закавказието, защото пазели надеждата да се върнат в родината си. В СССР се правело всичко за отхвърлянето на представата за родината у тези хора. Арменците, които се бяха преселили от Турция в СССР ги наричаха „репатрианти”, ВСЕ ЕДНО, че се бяха върнали в родината си. Тъгуващите по родината арменци ги обвиняваха в „предателство спрямо съветското и руското”.
 • геноцида е договорка на русия с турция 3.1 геноцида е договорка на русия с турция преди 4 седмици Профил на трол?
  затова ''освободителката'' наказва за споменаване на клането на арменците, даже за произнасянето на словосъчетанието „Западна Армения”, периодично, в нужното за него време и в нужната форма, „си спомня” за Геноцида над арменците. Във войната между Германия и СССР, на арменците им „напомнили” за заплахата от погроми над арменците - вестник „Правда” 1941 г. ''съобщава&# виж още ›› 039;':''Арменският народ не е забравил физическото изтребване на арменците, организирано от предшественика на кървавия Хитлер – кайзер Вилхелм в годините на първата империалистическа война” - на арменците им било „поръчано да си спомнят”, че тяхното физическо унищожаване е било планирано от кайзер Вилхелм, но да „продължават да забравят” и по никакъв начин да не си спомнят московските съюзници от османската империя - през 1949 година от цялото съветско Черноморско крайбрежие (украинското, руското и грузинското), от Армения и от Азербайджан са били депортирани „за вечни времена” в „спецпоселенията” на Сибир арменци оцелели при геноцида, заедно с децата им, родени в СССР и наречените „репатрианти” бежанци от своята родина - всичките „турци” от Азербайджан, Грузия, Краснодар в спецпоселенията в Томска област са с фамилиите Аркелян, Оганян, Варданян, Акопян, Алексанян - техните деца недоумяват защо техните заточени родители, са били „турци”като това са бежанци от Геноцида, попаднали в „грижовните ръце” на ''хуманните'' съветски власти.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • арменския геноцид - планиран и реализиран от Москва ЗА НЕФТА НА БАКУ 2 арменския геноцид - планиран и реализиран от Москва ЗА НЕФТА НА БАКУ преди 4 седмици Профил на трол?
  така СЪВЕТСКА РУСПИЯ ПОЛУЧАВА БАКИНСКИЯ НЕФТ - но от СВЕТА и тогава и днес е скрита огромната материална, военна и дипломатическа помощ за Мустафа Кемал в разпалването на войната против Армения и унищожаването на арменците съвместно!!!! с Червената армия - под прякото ръководство!!!! на червените комисари и директни инструкц ии!!!! от МОСКВА:''Как Ви изглежда писмото на народния ко миса виж още ›› р по външните работи на Русия до Ленин за сътрудничеството с Енвер... по ръцете му е кръвта на милиони арменски и гръцки жертви 1915 – 1916, клането на арменците в Баку 1918 гна разстрел от османския военен съд. Това е палач на народите, политически авантюрист с голям размах, разбойник, бандит, чудовище, осъден от османски съд, а Москва водят с него преговори... Как мислите, това не е ли колаборационизъм против арменския и гръцкия народ, против поляците? Държавен колаборационизъм. Кемал няма хазна, няма оръжие, няма партньори, но има гооооооолям приятел – РСФСР.Няма да Ви уморявам с подробностите за побратимяването на Ленин с Кемал - за съветизацията на Азербайджан и за предаването на бакинския нефт на Съветска Русия, Съветска Русия обещала да предаде на Мустафа Кемал неотдавна създадената Армения, за да я разкъса. Не просто му я е предала, за да я разкъса, а МОСКВА го планира и АКТИВНО УЧАСТВАЛА в разкъсването й...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  ПРОЧЕТЕТЕ статията на Хрануш Харатян, доктор по история,която излезе на руски език под заглавието: „Отмъщението на историята за „колаборационизма“ на Русия“ (lragir.am/index/rus/0/comments/view/60887 ). Статията има дълго подзаглавие, което ясно говори за този изключително „ударен“ текст: „Отмъщението на историята или какво означава да изопачаваш историята в угода на текущите политически цели - виж още ›› принудителното объркване на изопачената съветско-сталинска историография“. Българския превод на подробно аргументираната статия на Харатян, срещу претенциите на днешна русия спрямо страните от руската „близка чужбина,която безкомпромисно поставя на мястото всеки руски политик, позволил си да чете морал на държава от „постсъветското пространство“ е ТУК://svobodennarod.com/head-on/item/5999-armenska-istorivhka-sreshtu-ruska-senatorka-za-savetizatziyata-na-azerbaydzhan-i-nefta-savetska-rusiya-pomagna-za-razkasvaneto-na-armeniya.html
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  NYAMA GENOCID. KOYTO VYARVA V TAKOVO BEZUMIE E LUD.
 • арменски съветски реалности от 20-те години 1.1 арменски съветски реалности от 20-те години преди 4 седмици Профил на трол?
  естествено не знаете, колко скъпо е струвал съветският терор на неизкланите от турците и Червената армия арменци в Зангезур. Колко хора са били репресирани, че веднага в СССР е започнало преследване на спасените жертви на арменския Геноцид. Жестоки преследвания и огромни човешки жертви и даже такова страшно преследване като Геноцидът, нищо не означават в сравнение с мащабната московска идеология з виж още ›› а „спасяване на всички угнетени”с масово масирано угнетяване на угнетените... затова, най-мащабните московски „спасявания” са геноциди. През 20-те години, в Съветска Армения се подхвърлят на унижение и преследване ветераните на борбата с геноцида, оскверняват се гробовете на тези, които са дали живота си в борбата с геноцида, унищожават се тези, които просто са спасявали семействата си от физическо насилие и СВИДЕТЕЛИТЕ, които в тази жестока борба са останали живи.
  : 0 !
 • съветски реалности в Армения като навсякъде където стъпи московски освободител 1.2 съветски реалности в Армения като навсякъде където стъпи московски освободител преди 4 седмици Профил на трол?
  московската ''история'' за „съветизацията'' на Армения е добре шлифована и карисиво поднесена:'' Арменските маси, угнетени от буржоазните дашнаци, са въстанали, извършили са революция и са помолили(!) за помощта на братска Съветска Русия. Червената армия влязла в Армения и помогнала на ощастливените маси да се освободи от арменските поробители. Мръсницит виж още ›› е дашнаци или избягали (в началото на март от Армения са заминали над 10 хиляди арменски ''белоемигранти'') или били арестувани, а част от тях лицемерно се изпокрили в разни социални ъгълчета и от тях дълго московците „освобождавали” братския трудов арменски народ'' през дългите години на репресиите.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Най-добрите бисери от матурите през последните години

Матурите никога не минават без големи гафове в знанията на зрелостниците. Притесняваме се да разберем какви ще бъдат те тази година, но решихме...