Няма да има тържества в Бургас по повод Деня на Тракия

2643
Няма да има тържества в Бургас по повод Деня на Тракия
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Всяка година на 26 март – Ден на Тракия по традиция се почитат българските войни и тракийските бежанци, които са намерили дом в пределите на България.

Признателните потомци си спомнят за участниците в най-голямата победа на българската армия по време на Балканската война. Тя е през 1913 година при Одрин. Денят е посветен и на тракийските бежанци, които изгонени от домовете си намират подслон в пределите на България.

Actualno.com разговаря за българския подвиг с Яна Иванова – уредник в РИМ Бургас „Най-нова история": “Победата не идва лесно, а едва след ожесточени и кръвопролитни боеве при Лозенград, Бунархисар, Булаир и Чаталджа завършили с блестящи успехи на българския войник. Падането на „непревземаемата” и отлично укрепена Одринска крепост е решаващо за финалния удар срещу Турция. Слага се край на изтощителна и в същото време забележителна операция, впечатлила цяла Европа и включена в учебниците по военно дело“.

Тази година обаче бургазлии ще отдадат почитта си към героите по различен начин, а много от тях няма да могат да го направят, заради заплахата от зараза с коронавирус.

Actualno.com разговаря с председателя на Тракийско дружество „Странджа“ Бургас Стефан Колев: “Съобразяваме се със забраната за събиране на хора и затова ще направим всичко възможно индивидуално всеки да посети паметниците. Аз лично ще го направя. Всяка година поставяме цветя пред паметните знаци на видни тракийци в Морската градина, като Капитан Петко Воевода, Михаил Герджиков и други. Ще ги посетим и сега, но всеки самостоятелно. Няма да има ритуал, организация и събиране“.

Членската маса на Тракийско дружество „Странджа“ Бургас се състои основно от по-възрастни хора, които посещават редовно мероприятията. Сега всяко излизане извън дома е рисковано за тях и затова е най-добре да останат по домовете си, смятат от ръководството на родолюбивото дружество.

"Денят на Тракия не е само победата при Одрин. Тази дата събира в себе си разнородните чувства на всички българи, но най-вече на тракийци, на онези хиляди бежанци, които бяха принудени да изоставят всичко и да напуснат родните си места, но успели да съхранят паметта на своя род. За тях, този ден се е превърнал в надежда“, разказва с вълнение Яна Иванова.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас