Обсъжда се създаването на авиокомпания „Burgas Air“

2028
Обсъжда се създаването на авиокомпания „Burgas Air“
Снимка: Bgtourism.bg

В Областната администрация на гр. Бургас днес (15.03) е презентиран проект за създаване на авиокомпания „Burgas Air“. В нея участват кметове от региона и представители на туристическия бранш. Тема на работната среща беше търсенето на възможности за развитие на потенциала на Летище Бургас и увеличаването на полетите, съобщава БНР.

Очаква се до април да бъде представен бизнес план с повече конкретика относно идеята за създаване на авиокомпания, позиционирана в Бургас, обясни областния управител Пламен Янев. Предвижда се общините от региона да участват в компанията като собственици.

„Това е съвсем сурова идея, проект за създаване на редовни линии за полети от Бургас, които да са базирани на т.нар. „етнически трафик“ - българите, които живеят в Германия и които в момента са 400 000. Евентуално и българите, които живеят в района на 100 км радиус от Летище Бургас. Към този етнически трафик ще бъдат продавани допълнително седалки на туроператорите като един самолет ще лети редовни линии от Бургас, а други два самолета ще летят с други авиокомпании на т.нар. „мокър лизинг“. Целта е да се намали стопанският риск за фирмата като дейността се разпредели в две отделни зони - редовни линии и мокър лизинг, но предстои изработването на детайлен бизнес план и търсене на инвеститори", обясни Момчил Камбуров, който представи проекта за създаване на авиокомпанията „Burgas Air“ по време на срещата. Предвижда се самолетите първоначално да не са собствени, а да са под наем.

Още: Министърът на транспорта: Ремонтът на летището в Бургас няма да е през летния сезон

Как се случва лицензирането на стартъп компания?

„Лицензирането на една стартъп компания, респективно първите една - две години обикновено са много трудни и е необходимо много добре да се подготви финансирането на тази авиокомпания“, казва Стефан Трифонов, изпълнителен директор и съдружник в авиокомпанията Electra Airways. Освен това на всяка нова компания е много трудно да намери нови хора. Голям е проблемът с пилотите на самолети - няма пилоти в световен мащаб. „Стартъп авиокомпанията е много скъпо удоволствие и трябва много внимателно да се анализират нещата“, обясни Трифонов. Според него добре трябва да се обмислят и дестинациите, защото може да се създаде вътрешна конкуренция между летищата в страната. 

Снимка: Bulgaria Air

Още: Безпрецедентна атака срещу концесията на летище Бургас

След срещата стана ясно още, че ще бъдат изпратени конкретни въпроси във връзка с развитието на Летище Бургас както до концесионера, така и до Министерството на транспорта. „Решихме да попитаме първо дали всички анекси и документи към договора за концесия са налични, тъй като от години има спекулации там, че липса такава информация. Второ, самото Министерство на транспорта, на база договора, да предложи варианти за неговото отваряне и предоговаряне, така че да бъдат поети някакви конкретни ангажименти за развитие на летището“, обясни областният управител Пламен Янев.

Част от кметовете, които присъстваха на срещата посочиха, че биха се включили в създаването на подобен фонд. Според тях трябва да бъде преразгледан договорът с концесионера. „Ние в момента трябва да отправим въпроси към концесионера и към правителството на какви условия е дадена тази концесия. Теорията на една концесия е, че ти даваш нещо дългосрочно, което трябва да бъде развивано и осъвременявано. В случая виждаме, че те имат удължаване на концесията с 5 години. Искат удължаване, в един момент казват, че Летище Бургас не е перспективно, трябва ремонт точно в най-силния сезон, което ще попречи на техните печалби и на туризма“, коментира кметът на Камено Жельо Вардунски. Според Янчо Парушев, член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, трябва да има конкуренция между летищата във Варна и Бургас.

Предстои да бъде организирана и друга среща по темата за развитието на Летище Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com