Осъдиха на 8 години затвор мъж, причинил смърт при катастрофа

2664
Осъдиха на 8 години затвор мъж, причинил смърт при катастрофа
Снимка: БГНЕС

Наказание 8 години лишаване от свобода на при първоначален строг режим в затвор ще търпи Петър Филипов за непредпазливо причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие, съобщиха от бургаския съд.

Филипов е признат за виновен в това, че на 01.06.2013 год. около 01.00 ч. в Община Несебър, гр. Несебър на прав участък от пътно двулентово платно, свързващо с. Равда - гр. Несебър, пред хотели „Соул Несебър палас” и „Соул Несебър бей”, движейки се в посока с. Равда - гр. Несебър, при управление на лек автомобил ”Ауди S8” нарушил правилата за движение по пътищата, допуснал пътнотранспортно произшествие с движещия се в насрещното движение автомобил „Сеат Ибиза” с водач 45-годишна жена, и по непредпазливост причинил смъртта й, като деянието е извършено в пияно състояние. Чрез изготвена по надлежния ред химическа експертиза е установено концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия над 1,2 на хиляда промила, а именно 1,8 на хиляда, информира БГНЕС.

Тежка катастрофа със загинали затвори пътя Варна - Бургас

Днес, около 07:05 часа, на пътя Варна - Бургас, след с. Старо Оряхово, е възникнало ПТП с участието на товарен автомобил и Л.А. &bdquo...

Окръжен съд Бургас разгледа делото по общия ред. В съдебния процес като частен обвинител бе конституирана дъщерята на починалата жена. Тя не пожела да предяви граждански иск за причинени неимуществени вреди. С присъдата съдът лиши подсъдимия Филипов и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

Представителят на окръжна прокуратура пледира, че от събраните доказателства в хода на съдебното следствие по безспорен начин се установява извършеното престъпление от подсъдимия и отхвърли твърдението на Филипов и неговия защитник, че друго лице е управлявало автомобила при катастрофата.

Прокурорът посочи, че подсъдимият е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта и е допуснал нарушение на Закона за движение по пътищата, като е управлявал автомобила с неразрешена скорост от 132-135 км/ч, така е предизвикал пътнотранспортното произшествие и е настъпил трагичният резултат.

Според прокурора двете нарушения на ЗДвП и пияното състояние на подсъдимия сочат за висока степен на обществена опасност, както за личността на дееца, така също и за извършеното деяние. Държавното обвинение поиска от съда при постановяване на присъдата да определи на Филипов наказание над средния размер предвиден, в закона и посочи, че единственото смекчаващо вината обстоятелство на подсъдимия е неговото чисто съдебно минало.

Почина видеооператорът от катастрофата с пострадалите журналисти

Видеооператорът на Агенция БГНЕС Светломир Генев почина в Ловешката болница след тежка катастрофа, в която попадна екипът на медията, с...

Повереникът на частния обвинител заяви, че поддържа обвинението и подкрепи казаното от прокурора. Той помоли съда да определи на подсъдимия ефективно наказание лишаване от свобода над средния размер към максималния срок, предвиден в закона за извършеното престъпление.

Защитникът на подсъдимия пледира, че фактите, посочени в обстоятелствената част на обвинителния акт, не са доказани. Пълномощникът поддържа тезата, че не подсъдимият Филипов е управлявал автомобила, а друго трето лице. Адвокатът помоли съда да признае подзащитния й за невиновен и да го оправдае по повдигнатото обвинение.

В последната си дума подсъдимият заяви, че много съжалява за случилото се, но той не е управлявал автомобила и помоли съда за оправдателна присъда.

Присъдата на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в 15-дневен срок.

Пострадалите в катастрофа журналисти имат нужда от даряване на кръв

Без промяна остава състоянието на Светломир Генев и Любомир Янев, операторът и шофьорът на агенция БГНЕС, които вчера пострадаха тежко ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com