Параграф 22 в Синеморец: Защо пречиствателните съоръжения не работят

2743
Параграф 22 в Синеморец: Защо пречиствателните съоръжения не работят
Снимка: ДНСК

Нечистотиите от отходната тръба на Синеморец от години се изливат директно в морето. Тръбата съществува от около 20 години, от 2008 г. има забрана за използването ѝ. Забраната е потвърдена от няколко институции, налагат се административни санкции. Въпреки това проблемът очевидно не може да намери разрешение. Какво се случва в морската община и защо от десетилетие проблемът се прехвърля между държавната и общинската власт?

Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA, че за забраната е разбрал преди 4-5 дни от ДНСК. Той твърди, че тръбата не може да бъде премахната, защото държавата не е намерила начин да подпомогне общините за изграждането на пречиствателни съоръжения.

Теодор Ушев с тъга по Синеморец, изразена с "плажни мисли на един плажен човек"

"Когато за пръв път дойдох в Синеморец през 2002-а, това беше красива дива местност. Устието на Велека беше преляло. Флората и фауната...

"Екоминистерството ни санкционира всяка година", коментира той. "Но общината се намира в Параграф 22, защото тези, от които зависи да се случи нещо, ни наказват за това, че то не се е случило."

"Единственият правилен начин за решаване на проблема е държавно финансиране. Не е по силите на нито една община да направи сама една пречиствателна станция, тъй като това струва около 10-15 милиона лв. В Синеморец живеят постоянно около 100-200 души и общината не може да кандидатства по никакви мерки за финансиране", посочи още той.

По думите на Лапчев, ако тръбата бъде спряна, отходните води ще потекат по улиците на селото и ще се стигне до още по-грандиозен проблем. Освен това според него общината вече е правила проект за пречиствателно съоръжение, който не е получил одобрение. Причината е, че попада в границите на природен парк, което автоматично налага тежести и възпрепятства получаването на разрешение за изграждане.

Общината няма полезен ход към този момент, обобщи кметът.

Прокуратурата в Бургас се самосезира за незаконната отходна тръба край Синеморец

Апелативна прокуратура-Бургас се самосезира по медийни публикации с данни за незаконно извеждане на битови и фекални води в морето. В м...

Същевременно арх. Влади Калинов, началник на отдел ДНСК, коментира следното: „Сагата започва през далечната 2001 година, когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. 2008 година той все още не е въведен в експлоатация, но е предаден на ВИК. Не знам защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение. Каквото и да е пречиствателното съоръжение, то ще е по-добро отколкото изливане на водите в морето."

Изпратен е сигнал до Министерството на околната среда и горите, които преди години са отпуснали средства по програма ПУДООС за изграждане на пречиствателната станция. Апелативна прокуратура-Бургас се самосезира по случая, но в тази ситуация е интересно какво решение може да бъде намерено, при това в кратки срокове. 

Необходимо е да се намери истината защо пречиствателната станция съществува като сграда, но съоръженията не работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас призова да се дават идеи за изпълнение на плана за интегрирано развитие

Кметът на Бургас похвали двама първокласници (СНИМКА)

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас