Полицаите ще бъдат безкомпромисни към водачите по време на акция „Зима”

3330
Полицаите ще бъдат безкомпромисни към водачите по време на акция „Зима”
Снимка: ОДМВР – Бургас

И тази година институциите в Бургас се обединиха, за да осигурят добри условия на шофьорите по време на зимния период.

Акция „Зима” започва утре на територията на цялата страна.

През месец ноември ще се извършват мероприятия насочени към три основни групи. Първите са водачите на МПС, втората пешеходците и третата велосипедистите. По време на акцията ще са в ход кампаниите „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, „С безопасно пътно превозно средство през зимата” и „Безопасно шофиране през зимата”.

Началникът на отдел „Охранителна полиция и КАТ” към ОДМВР - Бургас комисар Неделчо Рачев разясни пред медиите значимостта на мерките, които трябва да се вземат за да не стига до пътни инциденти.

В брифинга участваха директорът на СБА - Бургас Васил Михалев, директорът на БЧК - Бургас Виолета Радева, автомобилният състезател Стоян Апостолов и представителят на SOS ПТП Манол Тодоров. Комисар Рачев напомни какви са задълженията на водачите през зимния сезон. Те трябва да подготвят автомобила си за трудните метеорологичните условия.

От 1-и до 11-и ноември органите на реда излизат на пътя за да извършват проверки дали грайферите на автомобилите отговарят на законовите изисквания. Дълбочината им трябва да е четири мм. Съюзът на българските автомобилисти и тази година ще предоставя безплатни прегледи на всички водачи, с цел подпомагане на тяхната готовността за шофиране зимни условия.

Втората част на акция „Зима” включва превантивни действия насочени към пешеходците. Тя ще продължи от 11-и 20-и ноември. Основната наблюдавана група ще бъдат децата. Комисар Неделчо Рачев заяви, че благодарение на предприетите мерки в близост до детските градини и училищата не са регистрирани инциденти.

Третата част на акция „Зима” е ориентирана към безопасното шофиране през целия зимния сезон. Тя ще продължи от 20-ти ноември до края на месеца, като основната цел е контрол на техническата изправност на автомобилите. Това включва осветителни системи на колите, поведението водачите и пешеходците на пътя. По този повод легендата в автомобилния спорт Стоян Апостолов сподели: „За да са готови автомобилите за зимните условия, е важно да си обърнете внимание на геометрията на колата, да не се подценяват гумите. Ако се налага е по-добре да се купят нови китайски гуми, отколкото втора употреба, които вече са загубили своите качества. При мокра настилка сцеплението е в пъти по-малко при зимни условия, отколкото в летния условия, именно затова спирачките и газта трябва да се натискат плавно”.

Манол Тодоров от SOS ПТП призова шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя, да не забравят, че през зимата пешеходците са с по-тъмни дрехи и трудно се забелязват.

Според статистиката след 17 часа е най-опасното време, тогава стават най-много катастрофи. Петък се явява денят на ПТП-та, защото тогава трафикът е най-интензивен, добави началникът на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Бургас - главен инспектор Димитър Дачев. Той предупреди, че през зимните дни полицаите ще бъдат безкомпромисни и ще глобяват водачите, които шофират без включени светлини и през светлата част на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com