Строежът на къмпинг "Юг" може да бъде спрян заради "липса на декорации"

5910
Строежът на къмпинг "Юг" може да бъде спрян заради "липса на декорации"

Приключва проверката на МОСВ за строителството на къмпинг Юг и първите заключения са, че не са спазени всички процедури по Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Ако това се потвърди окончателно, министърът на околната среда ще предприеме принудително административна мярка за спиране на този строеж до положителното приключване на процедурите по Закона за биологичното разнообразие. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов, предаде БГНЕС.

Малинов посочи, че е установено е, че 2004 година е издадено разрешение по ОВОС, което е било приложимо към този момент. След това територията е променена и става урбанизирана, което прави инвестиционното намерение неприложимо, тъй като тези намерения подлежали на процедури по ОВОС за територии, които не са урбанизирани. "Въпреки това, обаче за инвестиционното намерение е приложимо законодателството по Закона за биологичното разнообразие. Проверката ни установи, че строежът не е разположен върху дюни, съгласно официалните документи. Реагираме в съответствие със законодателството", увери Малинов.

От своя страна регионалният министър Лиляна Павлова разясни историята на имота в къмпинг Юг. Той е придобил статут на урбанизирана територия през 2004 г. със съответните параметри на застрояване и е категория 5-та с максимална височина до10 м. Архитектът на община Царево позволява съответното застрояване. Разрешението за строеж за вилно селище с РЗП от 1073 кв. м. е издадено през декември 2012 г. На 17 януари 2013 г. РДНСК отменя издаденото разрешение за строеж, защото за вилното селище не е имало присъединяване към ВиК и електрозахранване и към онзи момент е било изтекло решението по ОВОС за тази територията. Въз основа на жалба на инвеститора на 30 декември 2013 г. съдът приема жалбата и постановява, че разрешенията за строеж са законосъобразни, защото ДНСК не е компетентен орган да се изказва по въпроси за оценка на околната среда.

"При днешните проверки на РДНСК са установени други пропуски по строежа, които се отнасят за липсата на декорации за съответствие на положения бетон и липса на определени образци. Тъй като това е урбанизирана територия с подробен устройствен план е от компетенциите на община Царево и главният архитект на Община Царево може да спре строежа, ако счете, че тези пропуски дават основание за това", съобщи Павлова.

Тя добави, че екипите на Агенцията по кадастър са на място, за да направят допълнително заснемане към днешна дата, за да е сигурно, че няма навлизане в морския плаж. Това е урбанизирана територия, върху която няма дюни, а само навети пясъци, убедена в Лиляна Павлова.

Павлова: Строежът на къмпинг Юг не е на морския плаж

Самосезирахме се по отношение на казуса за строителството на къмпинг Юг. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com