X
 
 

Съдът отмени наредба на Царево да глобява къмпингуващи, готова е нова - почти същата

5367
Съдът отмени наредба на Царево да глобява къмпингуващи, готова е нова - почти същата

Вчера, 29 май, стана ясно, че с решение на Върховния административен съд е отменена Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево. Именно по нея местната власт глобяваше къмпингуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и др.

Съгласно наредбата, от искащите да къмпингуват се изискваше преди да разположат палатка, ремарке или каравана да получат разрешение от главния архитект на общината (ако ползват общински терен), съответно нотариално заверена декларация от собственика на имота, на чиято територия възнамеряват да къмпингуват. Глобата беше от 200 до 2000 лева за първо нарушение и от 2000 до 5000 лв. – при повторно.

Живописен залив става поредният бетонен ад по Южното Черноморие (ВИДЕО)

Заливът между къмпинг "Арапя" и Царево е новият бетонен ад по Южното Черноморие. Там се вече разкопава, а бясната сеч вече е унищожила ...

На практика отмяната на действащия от 2008 г. (изменян многократно в годините) подзаконов нормативен акт е формална. Причината за отмяна е, че проектът на наредбата не е оповестен за публично обсъждане, с което е ограничена възможността за участие на заинтересовани лица в административното производство и са нарушени принципите на обоснованост, откритост, съгласуваност и стабилност.

Окончателното решение на ВАС е от 11 април 2019 година. В сайта на общината обаче кметът на Царево Георги Лапчев вече е публикувал за публични консултации нова наредба за опазване на обществения ред и околната среда. Срокът за изразяване на предложения и становища изтича на 14 юни т. г.

Промените от досега действащата наредба са пренебрежително малки. Частта със забраните, условията и санкциите за къмпингуващи са едно към едно със старата. За тази част юристи коментират, че условията са неизпълними, защото на практика човек, който иска да разположи палатка или каравана край плажа, трябва да отиде в общината няколко дни преди почивката си, за да се снабди с изискуемите документи.

Другият им аргумент е, че се нарушава и Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Той регламентира, че държавните органи и органите на местното самоуправление не могат да налагат изисквания, ограничения и тежести, които водят до ограничаване на конкуренцията, а също така, че не могат да налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона.

Дали от общината ще връщат пари, заради събрани глоби по отменената наредба?

Борисов разпореди на кмета на Царево да не изпълнява решението за „Силистар“

Премиерът Бойко Борисов разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет - Ца...

Краткият отговор на този въпрос е не. Причина за това е действащият Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Член 1 от него казва следното: "Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност".

В тази насока от 18 април т. г. вече има законодателна инициатива от депутата Хамид Хамид. Той предлага в края на изречението от първия член да се постави запетая и да се добави следният текст: "... както и за вредите, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове". Ако тази промяна беше в сила, сега всички, които са били глобени, можеха да поискат чрез съда да им върнат взетите суми.

В мотивите си Хамид е посочил, че промяната е необходима, за да се преодолеят последиците от Тълкувателно решение №2 от 27.06.2016 г. по тълкувателно дело № 2/2015 г. на ВАС, OCCK, I и И колегия, което е задължително за съдилищата. "Според възприетата в решението теза вредите, причинени на гражданите и юридическите лица при или по повод изпълнението (действието) на подзаконов нормативен акт в периода преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или отменен за нищожен, не подлежат на обезщетяване по реда на чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ", е посочил Хамид.

Показателен е фактът, че решението е подписано с особено мнение от 32 съдии! Те смятат точно обратното – че подлежат на обезщяване.

Освен всичко друго това според депутата посоченото тълкуване на закона противоречи на практиката на СЕС и прегражда защитата на гражданите и юридическите лица от вреди, които са причинени от отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.   

Общинският съвет на Царево одобри застрояването на Силистар

Общинският съвет в Царево одобри предложението на кмета Георги Лапчев за изработване на план за застрояване на част от местността Силис...

Още от БУРГАС:

Повдигнаха обвинения на шестимата задържани за схема с кражба на коли в Бургас

21 държави показват вълшебството на балета в Бургас

Полицейска акция в Бургас срещу схема с крадени луксозни коли

Ценни автографи в книгата на Бургас оставиха световноизвестни изпълнители

Ето кога ще се проведе Международният етно фестивал „Братимене“ в Бургас

Жители на квартал в Бургас организират благотворителен концерт

Инвестираха 7.5 млн. лв. в разширяването на Рибарското пристанище в Несебър

Спектакълът "Web Бурлеска" ще гостува в Бургас

Новият областен управител на Бургас започна дело по случая с незаконните чадъри в Несебър

Бургас ще бъде домакин на Международния ден на младежта

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com